Sunrise Avenue solist Samu Haber. Foto: Imago Images/Future Images/Scanpix
Inimesed
2. detsember 2019, 10:36

Soome menubänd Sunrise Avenue paneb pillid kotti (1)

Soome menukamaid ansambleid Sunrise Avenue teatas tänahommikusel pressikonverentsil tegevuse lõpetamisest. „Tahame teha lõpu nii ilusaks kui võimalik,“ ütles ansambli liider Samu Haber.

Üle 2,5 miljonit albumit müünud ja lisaks Soomele ka Kesk-Euroopas edu saavutanud Sunrise Avenue korraldas esmaspäeva hommikul Helsingis Clarioni hotellis pressikonverentsi, et lõpetamisest teatada. Haberi kinnitusel oli see ühine otsus, mida vaeti kaua. „Ehkki lõpetame bändina, jääme elu lõpuni sõpradeks,“ vahendab Yle.fi laulja sõnu. Kuid hilisemas Iltalehti intervjuus tunnistas Haber, et on väsinud kogu selles oravarattas visklemast. Bändikaaslased pidid tema loobumissooviga lihtsalt leppima. 

Ansambel avaldas hüvastijätupala „Thank You For Everything“ ning andis teada, et tulekul on Saksamaad, Šveitsi, Austriat ja Soomet hõlmav lahkumisturnee. Viimane kontsert antakse 15. augustil 2020 Helsingi olümpiastaadionil. 

Samu oli 1992. aastal 16aastane, kui asutas koos sõbra Jan Hohenthaliga duo Sunrise, millest kümme aastat hiljem sündis Sunrise Avenue. 

Sunrise Avenue viimane album „Heartbreak Century“ ilmus kaks aastat tagasi ja tõusis Soome edetabeli tippu. Isa poolt Saksa juurtega Haber on olnud aastatel 2013, 2014, 2016 ja 2017 Saksa televõistluse „The Voice of Germany“ kohtunik. Muusikaline edu ja arukas karjääri planeerimine kajastub Yle.fi teatel ka Haberi pangaarvel: mullu teenis ta tubli 400 000 eurot, aasta varem üle poole miljoni euro.

2017 läks Samu lahku väliseesti modellist ja meigikunstnikust Vivianne Raudsepast, kellega ta jõudis koos olla üle seitsme aasta. Samust 14 aastat noorem eesti-rootsi päritolu Vivianne on põhjanaabrite juures laineid löönud: mõni aasta tagasi tituleeris ajakirjandus tema ja Samu Soome presidendballi kauneimaks paariks. 2011. aastal rääkis Samu Õhtulehele, et kahjuks ei räägi Vivianne sõnagi eesti keelt ja seetõttu ei tea mees ka ühtki eestikeelset sõna.