Janssons 1. jaanuaril 2016 Viini filharmoonikute traditsioonilist uusaastakontserti juhatamas. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
2. detsember 2019, 09:43

Suri Läti tippdirigent Mariss Jansons (5)

Peterburis suri 76 aasta vanuses Läti tippdirigent Mariss Jansons, kes on juhatanud maailma kõige nimekamaid orkestreid.

Reutersi teatel suri Jansons oma Peterburi kodus. Maestro oli kannatanud südamehädade all, vahendab Reuters. 1996 sai Jansons Oslos kontserti andes infarkti ja oleks äärepealt surnud. 

Endise Nõukogude Liidu üheks edukamaks dirigendiks kujunenud Jansons sündis 1943. aastal Riias. Tema isa, nimekas dirigent Arvid Jansons, suri 1984. aastal. 1956 kolis pere toona Leningradi nime kandnud Peterburisse. Mariss õppis sealses konservatooriumis viiulit, klaverit ja dirigeerimist. Ta pääses õppima ka maailmakuulsate dirigentide Herbert von Karajani ja Jevgeni Mravinski käe alla.

Janssons on dirigeerinud selliseid maailmakuulsaid orkestreid nagu Amsterdami Concertgebouw, Oslo filharmooniaorkester ja Pittsburghi sümfooniaorkester. 2003. aastal sai temast Baieri raadio sümfooniaorkestri peadirigent. Lätlane kuulus ka ülimalt eksklusiivsesse dirigentide klubisse, kes juhatasid Viini filharmoonikute kutsel nende uusaastakontserti.  Janssons tegi seda aastatel 2006, 2012 ja 2016, kuid kokku dirigeeris ta orkestrit enam kui sajal korral.

Eile pidanuks maestro taas filharmoonikute ette astuma - orkester on tema surmast vapustatud ning mälestab liigutusega nende pikka ja viljakat ühist teed. Jansonsi asemel haaras taktikepi Jakub Hruša, kontsert pühendati lahkunud maestro mälestusele.