KanepitaimFoto: Tiit Tamme
Puuduta mind
29. november 2019, 19:19

„PUUDUTA MIND“ | Tai lubab varsti oma kodanikel kodus kanepit kasvatada, et seda valitsusele müüa (6)

Tai on kiirendamas meditsiinilise marihuaana legaliseerimise protsessi, mis võimaldab peagi kõigil tailastel oma kodudes kasvatada kuut kanepitaime ja müüa oma kodus kasvatatud saak valitsusele, et see muuta meditsiiniliseks marihuaanaks, kirjutab Forbes.

"Oleme muutmas seadusi, et lubada vaba meditsiinilise marihuaana kasutust," ütles hiljuti ametisse nimetatud Tai tervishoiuminister Anutin Charnvirakul. „Oleme kindlad, et marihuaana on peagi Tai majapidamiste peamiste põllumajandussaaduste hulgas. Kiirendame seadusemuudatusi. Kuid selleks on oma menetlus.”

Septembris viitas Anutin: "Lähitulevikus saavad pered oma tagaaedadesse istutada kanepipuid nagu igat teist ravimtaime."

Lisaks ajaloolisele tõukele “kodus kasvatamise” regulatsioonideks on Tai üles ehitanud valitsuse kirjelduste järgi Kagu-Aasia suurima, tööstusliku ulatusega meditsiinilise marihuaana rajatise. Loe täpsemalt SIIT!

2. septembril istutasid Maejo ülikooli teadlased valitsusametnike silime all Tai põhjaosas asuvasse Chiang Maisse 12 000 uut marihuaana seemikut. Asia Times’i andmetel olid seemikud valitsuse meditsiiniteenistuse osakonna poolt. 

Ametnikud ootavad, et taimed hakkavad meditsiinilist marihuaanat tootma kuue kuu jooksul. Riiklik Farmaatsiaorganisatsioon (GPO) loodab kasvatada taimi, et koguda piisavalt koostisosi, et toota 2020. aasta veebruariks miljon pudelit kanepiõli, igaühes viis milliliitrit.

Küsimus pole poliitikas? 

“Ülikoolist saab keskus, kus tavainimesed saavad õppida kvaliteetse kanepi istutamist ja kasvatamist. Kanep ei ole poliitika küsimus; see on toode, mis on inimeste tervisele kasulik,” sõnas Anutin.

Ehkki Anutin väidab, et kanep ei ole poliitiline küsimus, põhjustas ta enne märtsis toimunud Tai üldvalimisi meelepaha, korraldades kodumajapidamistes kasvatamise legaliseerimise kampaania. Ta vedas selle aasta alguses parlamendivalimiste ajal oma keskmise suurusega Bhum Jai Thai (Uhke, et olen tai) partei kampaaniat, lubades, et iga leibkond saab kasvatada kuus marihuaanataime. Muuseas, tema Bhum Jai Thai partei kuulub nüüd valitsevasse koalitsiooni.

Samuti kinnitas ta oma valijatele nende majandusliku olukorra edenemist, tehes ettepaneku müüa valitsusele 2225 dollari eest iga küps marihuaana taim. Lõpuks võib leibkond kogu kuue taime jao müümise korral teenida 13 350 dollarit. Üsna ahvatlev väljavaade, arvestades et Tai keskmine palk on väidetavalt üleriigiliselt 8200 dollarit aastas (ehk 24 000 bahti kuus).

Kanep ei kasva nagu umbrohi. 

Enne kui Tai kodanikud kütavad oma lootused võimaliku rohe-palavikuga üles, hoiatavad kasvatuseksperdid, et mitte iga täiseani jõudnud taim ei anna meditsiinilise kvaliteediga kanepit. Lisaks on neid raske viljeleda. Amatöörkasvatajad toodaksid tõenäoliselt madala kvaliteediga marihuaanat. Kuid ilma aega varumata, et taimede eest korralikult hoolitseda või investeerimata tarvikutesse nagu väetised ja korralikud valgustusseadmed, ei sobiks kasvatatud taim tõenäoliselt meditsiiniliseks otstarbeks, mida valitsus ostaks.

Põhjendused täisealisena kanepi kasutamiseks:

Kui täiskasvanutele mõeldud kanep on lubatud, võiksid erakasvatajad teenida proteaantaimest rohkem loomulikku kasumit vähema kvaliteedikontrolliga.

Anutin ennustab, et täielikult legaliseeritud marihuaana oleks Tai jaoks olulisem ja tulusam saadus kui riis, suhkruroog, tapiokk, kautšuk või muu tema peamiselt agraarmajandusest elatuva rahva toodetavast.

Ta on öelnud, et Tai madalad palgad võiksid tõsta konkurentsivõimet rahvusvahelistel turgudel, võrreldes suuremate välismaiste kanepitootmise ettevõtetega, kus tootmiskulud on märkimisväärselt kõrgemad. Ehkki kogu maailm näib võistlevat turu eest, mida kapitaliks muuta ja lõigata kasu taime tervendavatest ja kasu toovatest omadustest, võivad tulevased konkurendid Ladina-Ameerikas, Aafrikas ja mujal Aasias Tai välja süüa.

Anutin leiab, et Tai võiks saada konkurentsieelise, luues ekspordiks ideaalsed tüved.

Maejo ülikool on välja töötanud marihuaanatüve, mida nimetatakse “Issaraks” (iseseisvus), mis pakub ajalehe Asia Times andmetel 1:1 protsenti tetrahüdrokannabinooli (THC) ja kannabidiooli (CBD).

Taist sai Kagu-Aasias esimene riik, kes legaliseeris 2018. aastal meditsiinilise marihuaana ja kraatomi. Täiskasvanutele mõeldud kanep on kuningriigis endiselt ebaseaduslik koos karistustega, sealhulgas vangistusega. Kui Anutin säilitab väidetava mittepoliitilise impulsi, võib see varsti minevikku jääda.