Mati KarminFoto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
29. november 2019, 13:16

Mati Karmin meenutab Endel Tanilood: ta oli väga värvikas ja suure elujõuga inimene

„Eelkõige oli ta sotsiaalse närviga inimene ja looja, kes sageli isegi pigem oma kohalolekuga väärtustas mistahes üritust. Tartus oli ta alati kohal kui oli mõni üldrahvalik ettevõtmine või üritus,“ meenutab skulptor Endel Tanilood kolleeg Mati Karmin.

„Me ei olnud küll väga lähedased sõbrad ja paraku tema elu aktiivaeg oli minust varasem, ega ma tema loomingu kohta käigupealt ei oska midagi öelda,“ tõdeb Karmin kuid lisab, et Taniloo kuldaeg langes nõukogude perioodile. „Eks ta pidi sageli tegema selliseid natukene ideoloogilisi töid. Paljud neist pole tänapäeval enam alleski. Aga mõned päris ilusad asjad on ikkagi jäänud,“ sõnab Karmin.

Tema enda lemmikuks Taniloo tööks on Tartus Raadi kalmistul asuv helilooja Juhan Simmi monument.

„Kahtlemataoli  ta elukäik väga kirev ja isikuna oli väga sportlik,“ meenutab Karmin lahkunud kolleegi. „Ta oli selline krapsakas, sale ja liikuv vanaduspäevani,“ sõnab mees. Kuskilt mälestustest meenub talle aga, kuidas Taniloo Siberist põgenemisest pajatanud oli. „Põgenes, olles kaks ööd sõbraga kahe raudteerongi vahel, seal ühendus koha peal, pakases tukkudes. Ta oli elus ka kõike piisavalt näinud.“

„Ta oli väga värvikas ja huvitav ning suure elujõuga inimene,“ sõnab Karmin lõpetuseks.