"Hommikusöök staariga" kohvikus Must Puudel - Üllar Luup; Anu Saagim
Inimesed
1. detsember 2019, 05:00

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | 60. verstaposti ületav Üllar Luup on aktiivne nii Tinderis kui ka rahvatantsuringis Pääsuke (28)

Ajakirjanik ja Tallinna TV reporter Üllar Luup, sünninimega Anatoli Aksjonov, abiellununa Anatoli Jõgi, tähistab 3. detsembril oma 60. sünnipäeva. Palju õnne!

Mees on sündinud Sverdlovskis (praegune Jekaterinburg) ja on rahvuselt  tšuvašš, tema ema on eestlane. Mees lõpetas Tartu Riikliku Ülikooli ajakirjanduse eriala 1984. aastal. Ta on töötanud Viljandi Riiklikus Autoinspektsioonis propaganda- ja agitatsiooniinspektorina, ajalehes Kulutaja toimetajana, ajakirjas Mihkel peatoimetajana, Eesti Televisioonis uudistesaate "Aktuaalne kaamera" toimetajana, OÜ Vesilinnus loodussaate "Tasakaal" toimetaja-reporterina ja Kanal 2s "Reporteris" reporteri-toimetajana. Täna on mees tegus Tallinna TVs. Ta kandideeris roheliste seas Riigikogu 2011. aasta valimistel ja sai Jõgeva ja Tartu maakonnas märkimisväärsed 604 häält.

Kutsusin Üllari sünnipäevaintervjuule Tallinna vanalinna legendaarsesse lokaali Must Puudel. 

Kohvik Must Puudel

Retrohõnguline ja kodune kohvik on mõnus kohtumispaik, kus on valikus a la carte menüü, s.h gluteeni- ja laktoosivabad road, vegantoidud - supid, salatid, praed, magustoidud, lastemenüü, hommikusöögi erimenüü, päevapakkumised ning mitmekülgne koogivalik. Samuti pakutakse mitmesugust kvaliteetset kohvi ja teed, naturaalseid alkoholivabu jooke jms. Kohvikust on võimalik ka toit kaasa tellida. Must Puudel on avatud ka hilistel õhtutundidel ja nädalavahetustel saab lokaalis nautida vinüülplaatidelt erinevat muusikat. Köök avatud kõikidel päevadel kuni 23:00.

Kas teadsid, et teleajakirjanik Luup pani endale nime ise, võttes seejuures appi oma sõbra, kes oli käpp numeroloogias?

Vaata videot!

Üllar, kuidas sinust sai Üllar Luup?

See, kuidas minust Üllar Luup sai, polegi väga põnev. Palju naljakam on see, kuidas minust sai Anatoli Aksjonov. Nimelt oli mu isa perenimi Aksjonov ja nii sain minagi selle perenime. Ema tahtis mulle nimeks panna Toivo, loomulikult oli ka isa sellega nõus. Minu ema läks siis Sverdlovskis perbüroosse ehk perekonnaseisuametisse ja kirjutas paberile minu nime - Toivo. Perbüroo ametnik vangutanud imestunult pead ja öelnud, et Toivo ei ole mingi nimi. Paneme lapsele nimeks hoopis Anatoli. Ja enne kui ema jõudis vaidlemagi hakata oli ametnik paberid juba ära täitnud ja nii saigi mu sünnijärgseks nimeks Anatoli Aksjonov.

Üllar Luubiks sain alles siis, kui olin oma esimesest naisest lahutanud. Perenime valik oli lihtne – võtsin ema neiupõlvenime Luup. Aga Anatoli Luup tundus minu jaoks väga kentsaka nimena ja ühel päeval otsustasin mõlemad nimed korraga ära muuta.

Esialgu plaanisin uueks eesnimeks võtta Anton. See kõlanuks minu endise nimega sarnaselt ja uskusin, et ehk leevendab see ka pisut uuele nimele üleminekut. Töötasin tollal Eesti Eriteenistuses, kus valvasime erinevaid ministeeriume ja välissaatkondi. Olin parajasti paarimehega koos välisministeeriumis valves, kui ma telefonitsi ühele neiule helistades innukalt oma nime muutmisest kõnelesin.

Niipea, kui olin kõne lõpetanud, ütles mu paarimees, et tehku ma mis tahan, aga Antonit nimeks võtta ei tohi. Selgus, et sõber oli juba aastaid numeroloogiaga tegelenud ja selgitas, et Anton on tervistkahjustav nimi – pidavat palju haigusi kaasa tooma. Hakkasime siis koos otsima mulle õiget nime. Katsetasime Antonyt ja Antit ja Andyt, aga ükski ei olnud mokkamööda.

Noh, otsustasime siis proovida täiesti tähestiku teisest otsast. Näiteks Üllas. Aga nii kõlavat nime ma ikka ei tahtnud ja seepärast lasin esialgu proovida nime Ülar. Ülar Luup oleks olnud hea teadlase nimi, kinnitas ka mu paarimees. Teadlase nimega ei osanud ma esialgu midagi peale hakata. Olin siis juba 32 ja ega mul seda uurimisjanu kah selleks ajaks enam polnud. Panime siis Ülarile ühe l-tähe juurde ja paarimees kiitis, et see on väga hea ajakirjaniku nimi. Nii ma endale uue nime saingi ja täna olen ajakirjanik kah.  

TTV reporter Üllar Luup Foto: Tiina Kõrtsini

Üllar on üks vähestest reporteritest, keda Tallinna TV koondamistelaine ei kõigutanud.

Lapsepõlves tahtis aga väike Anatoli saada hoopis baleriiniks, seejärel klouniks ja mustkunstnikuks. Uurisin Üllarilt, kuidas sai temast lõpuks ikkagi ajakirjanik ja telereporter. Mees on olnud mitmeid kordi ka abielus, tal on viis last nelja erineva naisega, kuid täna elab mees üksi. Üllar on aktiivne Tinderis ja otsib endale elukaaslast. Uueks hobiks on mehel rahvatantsuring Pääsuke, kus mees käib regulaarselt ja loodab tulevikus ehk tantsupeolegi pääseda, südamedaami leidmisest rääkimata.

Pikemat intervjuud Üllariga loe juba 3. detsembri Õhtulehest.