Tauno KangroFoto: Daisy Lappard / Naisteleht
Inimesed
29. november 2019, 11:56

Tauno Kangro: Endel Taniloo oli heas mõttes vanakooli mees

"Kindlasti on see kurb kaotus. Aga eks me kõik ole surelikud – tal oli juba aastaid ka," lausub skulptor Tauno Kangro, jagades meenutusi Tartu legendaarset sklulptorist Endel Taniloost, kes lahkus meie seast 28. novembril. Jaanuaris oleks härra saanud 97aastaseks. 
Endel Taniloo (5.01.1923–28.11.2019) Foto: Ingmar Muusikus / Ekspress Meedia

Kangro meenutab Tanilood kui väga ainimlikku ja sarmikat meest, kellest õhkas head stiili. "Ta oli tõeline džentelmen. Alati innustav ja hooliv. Tema stiil oli olla positiivne," lausub Kangro. "Erinevalt mõnest teisest  kolleegist, oli tema hästi sõbralik ja heas mõttes vanakooli mees."

Kangro sõnul teeb kunstimaailma põnevaks personaalsus ja isikupära, mida Taniloo loomingus ja isiksuses kindlasti oli. "Oma väga pika elu jooksul jõudis ta teha väga erinevaid asju ja areneda. Alati jääb meelde tema suur positiivsus ja härrasmehelik käitumine. Ta oli väga elegantne mees." Kangro lausub, et selliseid vanakooli mehi ei ole kunstiringkonnas palju. "Omal ajal oli Kalju Reiter, kelle õpilane mul au olla oli."

Erialaselt ei puutunud Kangro Tartus elanud ja toimetanud skulptoriga tihti kokku - mõned korrad pronksi valutehases või mõne näituse avamisel. "Kuigi me ei puutunud nii tihedalt kokku, jättis vanameister endast väga hea mulje ja mälestuse."