"Ingel teeb lund", Epp Maria kokamägi, 2019, õli/akrüül/lõuendil Täna Jaani kirikus avatud Epp Maria Kokamägi isikunäitusel "Valgus Maarjamaal" on valgus saanud maalidel justkui keha ja hinge, teda saab süles hoida kinni, et ta ei kaoks nii ruttu.Foto: Erakogu
Üritused
29. november 2019, 16:30

Epp Maria Kokamägi tõi Maarjamaa valguse Jaani kirikusse (3)

„Valgus on nendes maalides saanud nagu keha ja hinge, teda saab süles hoida kinni, et ta ei kaoks nii ruttu,“ paneb kunstnik Epp Maria Kokamägi sõnadesse meeleolu, mida kannab tema täna Jaani kiriku galeriis avatud näitus „Valgus Maarjamaal“.

„Selle näituse idee ja ettepaneku tegi kiriku poolt Erkki Juhandi, kes on varem korraldanud mu näitust Viimsi kirikus. Olen kunagi ammu olnud väljas ka Tõrva kirikus, mida korraldas Ilmar Kõverik,“ räägib Epp Maria, et see ei ole tal esimene kord oma maalid kirikuruumidesse üles riputada.

Püsivalt võib tema teoseid näha tema Haapsalus asuvas galeriis, aga näituseid teeb ta väljaspool oma galeriid siis, kui talle selline ettepanek tehakse.

„Ise ei ole ma ühtegi pakkumist pidanud tegema,“ sõnab kunstnik.

 Näitus „Valgus Maarjamaal“ kätkeb endas kümmet maali, mis valmisid sel aastal spetsiaalselt Jaani kiriku galerii tarvis.

„Seal on nõudlik ja pühalik interjöör ja sellele mõeldes sündisid nii maalid kui ka näituse nimi. Et loodus keerab valgust meie päevades aina vähemaks, ongi mind inspireeriv teema  valgus,“ ütleb Epp Maria, et teda mõjutab ümbritsev looduse seisund alati kõige rohkem.

„Seega on maalidesse kandunud sügisest kanarbiku tooni, vasekarva pruunikaspunaseid sügisvärve, külmalt veiklevat talvist merehalli ja aeg-ajalt pilve vahelt hetkeks välja välgatavat valgust. Valgus on  nendes maalides saanud nagu keha ja hinge, teda saab süles hoida kinni, et ta ei kaoks nii ruttu. Või on ta unistusliku suure pilvena rippumas kidura kadakase kivise rannamaastiku kohal. Ja kõige selle keskel toimetavad inglid, kes sätivad end talveunne või mõni toimekam teeb esimest lund tumerohelise metsa kohal nagu võlur härmatises,“ sõnamaalib kunstnik oma värsket loomingut.

Näituse kuraator, Tallinna Jaani kiriku galerist Erkki Juhandi ütleb, et galeriis on aastas ligi kaksteist näitust.

“Arvan, et just jõuluaeg on kirikugaleriis Epp Maria Kokamägi isikunäituse jaoks õige aeg ja koht,” märgib ta.

“Aasta kõige pimedamal ajal on iga valgusekiir püüdmist väärt. Kunstniku maalid valgustavad jõuluootuse teed ja inglid on kuulutamas sõnumit. Maalide pealkirjad vaid kinnitavad eelöeldut: “Ingel seisab pärlikarpidel“, “Ingel sätib talveunne“, “Valgus Maarjamaal“, “Kanarbiku saar“ ja teised. Kunstniku loomingut on tugevalt mõjutanud kodupaiga maastikud Liivi lahe ääres ning mere valguspeegeldused. Tema töödes on piiritut austust ja alandlikkust ilu ees, mis meie maastikes ja inimestes ikka veel alles on – kui seda vaid osatakse märgata,” räägib Juhandi.

Epp Maria jaoks on näitus kirikus erilisem kui tavagaleriis. Viimsi kirikus juhtus aga paar aastat tagasi esimest korda tema 40 aasta pikkuses näituste tegemise ajaloos, et tal tuli kiriku palvel maal „Rukkimaarja päev“ seinalt maha võtta, sest sellel oli kujutatud alasti naisefiguur.

 „Loodan, et Jaani kiriku galeriis selliseid probleeme ei tule, sest minu maalidel on tihti inglidki unustanud riided selga panna,“ muheleb kunstnik.