TÄNAVUNE UNGARI EUROLAULIK: Tänavusel Tel Avivi Eurovisionil esindas Ungarit Joci Pápai lauluga „Az én apám“ („Minu isa"), kuid finaali ta ei jõudnud. Joci oli olnud ungarlaste eurolaulik ka 2017. aastal. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
28. november 2019, 16:51

Ungari ei osale Eurovisionil, sest see on liiga gei? (21)

Ungari ei osale 2020. aasta Eurovisionil kuulu järgi seetõttu, et lauluvõistlus on riigi äärmusparempoolse valitsuse ja riigimeediabosside silmis liiga gei, kirjutab nimekas Briti leht The Guardian. 

Euroopa Ringhäälingute Liit EBU teatas novembris, et 65. lauluvõistlusel Hollandis Rotterdamis osaleb 41 riiki. Pärast aastast pausi naasevad võistlustulle Bulgaaria ja Ukraina, kuid kaasa ei löö Ungari ja Montenegro. Ungari mitteosalust kinnitas ka väljaanne Hungary Today, kuid ametlikult ei ole riik seda põhjendanud. 

Eurolaulueksperte Ungari taandumine enam ei üllatanudki, sest oktoobri lõpus oli ilmnenud, et kohalikul lauluvõistlusel „A Dal 2020“ valitakse üksnes Ungari aastahitt, mitte aga eurolaulik, nagu oli kombeks varasematel aastatel. Ent aina valjemaks muutuvad kuuldused, et riigis, mille peaminister Viktor Orbán on kuulutanud ametlikuks poliitikaks traditsiooniliste perekondade abistamise ja iibe tõstmise, on Eurovisionile ametlikult selg pööratud. Ungari parlamendi spiiker võrdles laste adopteerimist samasooliste perede poolt pedofiiliaga, valitsusmeelne telekommentaator aga nimetas Eurovisioni homoseksuaalseks laevastikuks. Ta lisas, et lauluvõistlusest loobumine soodustaks ungarlaste vaimset tervist. 

Ungari riikliku ringhäälingu MTVA allikas rääkis The Guardianile, et ehkki MTVA töötajatele Eurovisionist taandumist ei põhjendatud, ollakse veendunud, et selle põhjus on lauluvõistluse seos LGBTQ+ kogukonnaga. „See ei üllata mind,“ ütles The Guardiani allikas. Briti lehe informaatori sõnul ei lubata Ungari riiklikus ringhäälingus avaldada positiivseid uudiseid LGBT-õigustest, rääkimata iga-aastase Budapest Pride'i paraadi kajastamisest. 

Tänavusel Tel Avivi Eurovisionil esindas Ungarit „A Dal 2019“ võitja Joci Pápai lauluga „Az én apám“ („Minu isa"). Joci oli olnud ungarlaste eurolaulik ka 2017. aastal ning platseerunud auväärsele kaheksandale kohale. Finalistide sekka ta tänavu paraku ei jõudnud - sellist fopaad pole Ungari üle elanud 2011. aastast saadik.