Elizabeth II ja Walesi prints tänavu oktoobris Briti parlamendi tööaasta pidulikul avamisel.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
28. november 2019, 10:00

Leht: Elizabeth II loobub peatselt troonist ja annab ohjad Charlesile (7)

Briti lehe Express andmeil kaalub Elizabeth II troonist loobumist, et tema vanim poeg prints Charles viimaks valitsema pääseks.

Lehe andmeil võib praegu 93aastane kuninganna troonilt taanduda oma 95. sünnipäeva paiku - samas vanuses, mil tema abikaasa prints Philip kuninglikud kohustused maha pani.

"Tema majesteet on oma vanusega kursis ning tahab kanda hoolt, et kui aeg on käes, läheks krooni üleandmine probleemideta," ütleb endine kuningakoja kõrge ametnik lehele. "Minu teada on kuninganna sellele põhjalikult mõelnud ning kui ta on 95 aasta vanuses endiselt elus, kaalub tõsiselt valitsemise üle andmist Charlesile."

Ka The Suni andmeil on viimasel ajal Buckinghami palees taas rääkima hakatud, et monarh võib 95 aasta vanuses troonist loobuda. 

71aastane prints Charles on kõigi aegade pikima staažiga Walesi prints ehk ametlik troonipärija: selle tiitli sai ta 26. juulil 1958, ehkki ametlik tseremoonia toimus ligi 11 aastat hiljem. Edward VII-le kuulunud senise rekordi purustas Charles 2017. aasta septembris. 

Troonile pääsedes on Charles samuti kõigi aegade vanim Ühendkuningriigi monarhiks saanu. Praegune rekord kuulub William IV-le, kes oli 1830. aastal kuningaks saades 64aastane.