Ungari esindaja Joci Pápai 2019. aasta Tel Avivi Eurovisioni esimeses poolfinaalis. Foto: Reuters/Scanpix
Saund
28. november 2019, 10:16

Ungari ei osale järgmise aasta Eurovisionil: „Üritus on liiga gei!” (27)

Ungari otsustas 2020. aasta Eurovisionil mitte osaleda, kuid algselt ei põhjendatud, miks selline otsus vastu võeti. Käisid sahinad, et riik ei taha toetada seksuaalvähemustega seostuvat lauluvõistlust ja nüüd on avalikkuse ette jõudnud veelgi infot, mis seda spekulatsiooni toetab.

Väljaanne The Guardian nendib, et kuigi Ungari pole ametlikku põhjust esitanud, on Ungaris valjenemas homofoobne retoorika. Peaminister Viktor Orbán algatas kampaania “perekond eelkõige”, mille eesmärgiks on sündivust tõsta ning traditsioonilisi perekondi aidata. 

Ungari parlamendi spiiker on muuhulgas laste adopteerimist samasooliste paaride poolt pedofiiliaga võrrelnud ning valitsusmeelne telekommentaator on Eurovisioni kutsunud homolaevastikuks, millel mitteosalemine tuleks tema arvates kasuks ungarlaste vaimsele tervisele. 

Avalik-õiguslik meedia on Ungaris valitsusega lähedalt seotud ning on tähtis valitsuse hääletoru. Näiteks on Ungari veebileht index.hu tsiteerinud avalik-õigusliku meedia allikat, kelle arvates Eurovision on ilmselgelt “liiga gei”.

Euroopa Ringhäälingute Liit EBU teatas novembris, et 65. lauluvõistlusel Rotterdamis osaleb 41 riiki. Pärast aastast pausi naasevad võistlustulle Bulgaaria ja Ukraina, kuid kaasa ei löö Ungari ja Montenegro. Ungari mitteosalust kinnitab ka väljaanne Hungary Today. 

Eurolaulueksperte Ungari taandumine enam ei üllatanudki, sest oktoobri lõpus oli ilmnenud, et kohalikul lauluvõistlusel "A Dal 2020" valitakse üksnes Ungari aastahitt, mitte aga eurolaulik, nagu oli kombeks varasematel aastatel. 

Tel Avivi Eurovisionil esindas Ungarit "A Dal 2019" võitja Joci Pápai lauluga  "Az én apám" ("Minu isa"). Joci oli olnud ungarlaste eurolaulik ka 2017. aastal ning platseerunud auväärsele kaheksandale kohale. Finalistide sekka ta tänavu paraku ei jõudnud - sellist fopaad pole Ungari üle elanud 2011. saadik.