Foto: Teet Malsroos
Eesti
27. november 2019, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Habakuk II sai Saaremaa prohvetiks

XIX sajandi 70. aastatel elanud Valjalas Aleksander Toom, keda kohalikud esiti prohvet Sandriks kutsunud, kirjutab portaal folklore.ee. Ta olnud Ansekülas köstriks, kuid saanud priiks, kui tahtnud õpetajat oma jutlustega üle lüüa.

Toom kolis seejärel Lööne vabadikutallu, olnud mõisa metsavahiks ja kangruks, kuid hakkas varsti Valjala kiriku juures pühapäeviti pärast jumalateenistuse lõppu kõnet pidama, näidates, kuidas pastor oma jutluses eksis pühakirja vastu. Ta ise olevat piibli kolm korda läbi lugenud. See oli mehel peaaegu peas.

Ühel hommikul läinud Toom koplisse oma heinaküüni vaatama ja olla seal õige härdalt palvetanud. Korraga ilmutanud end talle Jumal tulipunase ketta kujul. Kettale olnud kirjutatud: sind peab kutsutama prohvet Habakuk Teiseks.

Toom hakanud seepeale palju ägedamalt jutlustama ja kutsunudki ennast Habakuk II-ks, teab folklore.ee rahvasuus kõneldut. Lööne mõisa teenistusest lasti ta küll selle eest lahti, kolis Kaarma külla vabadikuks ja kõndis mööda Saaremaad jutlustades ja kirikuõpetajaid häbistades. Endal piibel nööriga kaelas.

Habakuk II suri kõrges vanuses ja oli varakult lasknud endale Kaarma surnuaiale haua kaevata ning hauakivisse raiuda: Aleksander Toom, Jumala loom, Saaremaa saatanate ja Kuressaare kuradite õpetaja, prohvet Habakuk II.

Prohveti poeg ei söendanud sellist kivi hauale asetada.