"Reetur" esimese osa linastusFoto: Teet Malsroos
Tele
25. november 2019, 23:28

GALERII | Kodumaise spioonitrilleri peaosas mängiv Tambet Tuisk: pakkumine tuli ootamatult, aga hea üllatusena (2)

„Sellest on väga kahju, et Eestis pole olnud naljalt palju spioonitrillereid,“ sõnab uues kodumaises spioonipõnevikus „Reetur“ peaosa mängiv Tambet Tuisk. „Kriminulle on juba palju ja ühel hetkel pole kuskile areneda. Need peavad olema väga hästi kirjutatud, sest lood hakkavad korduma. Spioonitrillerid on aga samm edasi - nad on kriminaalžanrite segu ja seal on inimestes rohkem värve.“

Elisa ja ERRi koostöös sündinud kuueosaline sarja keskmes on 2004 aasta talve sündmused - Eesti ühinemine NATOga ja selle ümber lahvatanud spiooniskandaal. „Viisin ennast lihtsalt kurssi, kes ja mis siis oli. Kes oli siseminister, kes oli kaitseminister, mis toimus, kes oli politseiameti juht, et umbes aru saada, mis sellel ajal täpselt toimus,“ kirjeldab Tuisk filmimiseks ettevalmistust.

Kuigi Tuisk pani toona tähele, mis ühiskonnas toimus, ei mäletanud ta enam kõike, sest inimesed ametites vahetuvad. „Taustatöö andis pildi, kus umbes lugu toimub. Stsenaariumis on kirjas, et sarja tegevustik rullib lahti natukene enne Eesti ühinemist NATOga. Lugesin selle kohta, aga käsikiri on ikkagi midagi muud - see lähtub toonastest sündmustest, aga ajatelg on tegelikkusest segamini löödud," annab näitleja mõista, et kuigi sari omab tõsielulisi sugemeid, on lugu välja mõeldud. Rolli sattus ta suhteliselt viimasel hetkel. „Sarja pidi tehtama teisel ajal ja pakkumine tuli mulle kuidagi väga järsku. Selles mõttes järsku, et ootamatult, aga hea üllatusena. Seda intensiivsemalt pidin ise eeltööd tegema, mida olen harjunud näitlejana tegema,“ sõnab Tuisk.

Veenmiseks läks aega täpselt nii kaua kuni esimese osa käsikiri temani jõudis. „See haaras mind, kui stsenaariumi lugesin. Martin Algusel ja Andres Anveltil on ta kahasse tehtud, väga huvitavalt. Vähemalt algus,“ muigab Tuisk.

Kuigi paljud seostavad Tuisu tegelaskuju riigireetur Herman Simmiga, ei ole mees võtnud eesmärgiks teda mängida. „Näitleja ei saa kunagi mängida seda inimest, kes ta (tegelaskuju päriselus – toim.) on olnud. See pole võimalik. Ükskõik, kui täpseks minna, sa ikkagi ei taba seda. Sest keegi nägi seda inimest sellisel hetkel teistsugusena ja ta kunagi ei käitunud nii- või naamoodi.“

2012. aastast vabakutselisena tegutsev Tuisk on seitse aastast teatrilavade asemel elanud hoopis filmimaailmas. Kuigi korra on ta käinud ka ühtedes teatriproovides, jäi see tükk kahjuks ära. „Aga ma just nüüd alustasin proove Draamateatris. Üle pika aja proovin, kuidas siis on selle reaalse publikuga õhtul kohtuda ja teatris seda tööd teha,“ sõnab ta.

Mis võiks olla aga Tuisu unistuste peaosa, näitleja vastata ei oska. „Kõiki asju võib mängida, peaasi, et on mitmepalgeline ja palju toone. Ja mida rohkem piiri peal käib, seda huvitavam näitlejana on.“Sari jõuab teleeetrisse alles järgmise aasta sügisel, Elisa keskkonnas on esimene osa saadaval aga juba 15. detsembrist.