Valik varastatud ehetestFoto: Saksimaa politsei
Maailm
26. november 2019, 16:00

Avaldatud 25. novembril kell 11, täiendatud 26. novembril kell 09.40 ja 13.30

VIDEO | SAKSLASED ŠOKIS: vargad viisid Dresdeni muuseumist ära hindamatud aarded (30)

Saksamaal murdsid vargad esmaspäeva varahommikul sisse Dresdeni residentslossi rohelisse võlvkeldrisse (Grünes Gewölbe), vahendab Spiegel Online. Sealses kollektsioonis hoitakse suure kunstiväärtusega ehteid ja portselanesemeid. Loetud minutite jooksul purustasid vargad juveelitoas kirvega vitriini ja viisid endaga kaasa osa seal olnud ehetest.

Vargad tungisid hoonesse läbi nurgaakna, olles eelnevalt lõhkunud selle ees olevad trellid. Vargus oli hoolikalt planeeritud. Nii rikuti enne lossi tungimist elektrijaotuskilp ning Dresdeni residentslossi ümbrus mattus pimedusse.

SÜNDMUSKOHAL: Politseiuurijad Dresdenis residentslossi ees. Foto: AP/Scanpix

Varguse ajal viibis hoones kaks turvatöötajat, kes nägid toimuvat valvekaamerate vahendusel. Kuna turvatöötajad olid relvastamata, siis nad ei sekkunud, vaid informeerisid politseid kell 4.59 vargusest.

Politsei saatis välja sündmuskohale 16 patrullautot

Viis minutit hiljem saatis politsei residentslossi juurde 16 patrullautot. Paraku jõudsid vargad enne politseinike saabumist lahkuda. Nad kasutasid põgenemisel sõiduautot Audi A6 Avant, mis mõne kilomeetri kauguselt ühest maa-alusest garaažist põlema süüdatuna. Võimalik, et vargad jätkasid põgenemist teise sõidukiga.

Esialgu ei olnud teada, mis esemed röövlid endaga kaasa viisid. Ajaleht Bild spekuleeris, et varaste tekitatud kahju küünib miljardi euroni. Esmaspäeva pärastlõunal teatas politsei, et röövlid lõhkusid juveelitoas kirvega ühe vitriini ja viisid ära hulgaliselt juveele, mis pärinevad 18. sajandist. Seejuures jääb mõistatuseks, miks vitriiniklaas nii kergelt purunes, sest tegemist oli turvaklaasiga.

JUVEELITUBA: Nii nägi välja vitriin, mille vargad kirvega purustasid. Foto: Imago/Scanpix

Muuseumi direktor Dirk Syndram ütles, et vargad viisid endaga kaasa hindamatu väärtusega aarded. Syndrami sõnul ei leia midagi võrdväärset ühegi teise muuseumi kogust Euroopas. Direktor rõhutas, et varaste tekitatud kahju ei saa eurodesse ümber panna, sest tegemist on hindamatu väärtusega ajalooliste ehetega. Õnneks ei suutnud vargad sugugi kõiki ehteid vitriinist kaasa viia, sest need olid aluse külge kinnitatud ja varastel nappis nende lahti võtmiseks aega.

Varastatud ehteid on raske müüa

Dresdeni riiklike kunstikogude peadirektor Marion Ackermann avaldas lootust, et vargad ei lõhu ehteid tükkideks. Nimelt on muuseumist varastatud ehteid nende tuntuse tõttu väga raske edasi müüa ning seetõttu võib varastel tekkida mõte müüa need maha tükkide kaupa.

Saksimaa liidumaa peaminister Michael Kretschmer rõhutas, et Dresdeni residentslossis asuvad aarded on Saksimaa rahva sajanditepikkuse raske töö vili ning vargad viisid Saksimaast ära suure tüki, ilma milleta ei ole võimalik mõista piirkonna ajalugu.

Saksa meedia lisab Dresdeni juveelivargusest rääkides, et muuseumi Grünes Gewölbe üks hinnalisemaid eksponaate - 41 karaati kaaluv roheline teemant - on praegu laenatud Metropolitani muuseumile New Yorgis.

Kriminoloog Christian Pfeiffer ei välista võimalust, et vargad tegutsesid mõne rikka kunstikoguja ülesandel, vahendab Focus Online. Nimelt ei ole kunsti vallas sugugi ebatavaline, et mõni superrikas avastab objekti, mida soovib iga hinna eest saada oma kollektsiooni. Seejuures ei sega niisugust kollektsionääri teadmine, et varguse teel saadud esemeid ei saa avalikult teistele näidata või hiljem edasi müüa.

Kaks varast jäid ka valvekaamera salvestatud videole, mille politsei esmaspäeva õhtul avalikustas. Politsei ei välista, et vargaid võis olla ka rohkem.

Dresdeni politsei moodustas 20 kriminalistist koosneva erikomisjoni Epaulette. Asitõendite kogumine sündmuskohal katkestati esmaspäeva õhtul kell 21 ja seda jätkati teisipäeval. Eksperdid loodavad leida varaste DNA-d. Muuseum Grünes Gewölbe jäi pärast vargust suletuks. Millal see taas avatakse, ei ole veel teada.