Edith SeppFoto: Teet Malsroos
Film
25. november 2019, 16:26

GALERII | Edith Sepp Baltikumi võimsama filmitööstuse keskuse rajamisest: see on Eestile suur võimalus! (8)

25. novembril kogunes Eesti filminduse koorekiht Urban Bari, et tutvustada projekti Tallinn Film Wonderland ehk Baltikumi kaasaegseimat filmitööstuse keskust, mille ehitusega alustatakse juba järgmisel aastal. 

Eesti Filmi Instituudi juhi Edith Sepa sõnul tõusis filmitööstuse keskuse rajamise idee õhku juba 1998. aastal. Tol ajal elas Sepp aga Suurbritannias ja isiklikult puutus projektiga kokku alles 2010. aastal, kui alustas tööd kultuuriministeeriumis. "See oli üks suurimaid kaustasid, mis seal laual oli," naerab Sepp. "Nad olid ikkagi lähenenud erinevatele partneritele, oli teostatud äriplaan ja kokku pandud stuudio eskiis. Projekt jäi aga kuidagi seisma: kultuurimisteerium ei võtnud vedu ja tol hetkel ei tõusnud see lendu." Sepa sõnul hakkas keskuse rajamise idee uuesti elama, kui Tallinna linn võttis projekti enda kanda. Filmi Instituudi juhi sõnul oli kindlasti üheks tõukeks ka maailmakuulsa filmirežissööri Christopher Nolani filmi "Tenet" võtted Tallinnas.

Suurprojektid ukse ees

Välisprojekte, mis ootavad ukse taga, on Sepa sõnul palju. "Põhiküsimuseks on siiani olnud, kas meil stuudiot on." Millistest projektidest jutt on ja kellega on Eesti filmi instituut läbirääkimisi pidanud, ei saa Sepp hetkel avaldada. "Peale Nolanit läks asi ikkagi väga pingeliseks - neid projekte on ikka päris palju," sõnab ta. "Rohkem kui pooled küsivad stuudiot." Sepa sõnul on stuudio puudumine olnud siiani suureks probleemiks. Mitte niiväga isegi filmitegijatele kui Eestile, kes kaotaks investeeringuid ja töökohti. "Keskuse rajamine annaks alust millelegi kindlale. Meil oleks linnak, tehnoloogilised võimalused ja tegijad olemas," räägib Sepp.

"Tootmisraha on nii palju turul. Voogedastus platvormid peavad täitma oma kanaleid 30 protsendi Euroopa toodanguga. nad peavad väga kiirelt kogu aeg juurde tootma. Aga kuidas sa toodad, kui sul tegijaid ei ole? Aga kui sul tekib linnak, siis tekivad tegijad ka. See on väga suur võimalus, mitte üheaastane plaan, vaid pikaajaline," lausub Sepp. 

Eesti filmi instituudi peamiseks tööks on olnud sisu sisse toomine. "Linnaku ehitamine on selle kõrval väike küsimus," ütleb filmi instituudi juht. "Enne hakkasime projekte siia kutsuma ja siis kui tekkis vajadus, siis ehitame stuudio," räägib Sepp. "Kui järgmisel suvel tuleb Nolan oma filmiga välja, siis oleme juba valmis, mitte ei ärka üles. Seda peab perspektiivis jälgima," lausub Sepp.

Esimene etapp valmib aastaks 2022

Tallinn Film Wonderlandi juhi Gren Noormetsa sõnul on esialgsete plaanide kohaselt kavas rajada 3500 ruutmeetrisele alale kolme stuudioruumiga stuudiohoone, millest kõige suurem saab olema 1200 ruutmeetrit. Kahe stuudiohoone kõrgus saab olema 14 meetrit. Lisaks kolmele stuudiohoonele valmivad ka abihooned. Kinnistu kogupindala on 57 000 ruutmeetrit. 

Filmitööstuse keskus plaanitakse Paljassaare poolsaarele ning sellest saaks  Baltikumi kaasaegseim ja kompleks, mis hõlmab nii Läänemere suurimat stuudiokompleksi kui ka Eesti filmitööstuse erinevaid ettevõtteid.

Pressikonverentsil sai sõna ka Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu, kes tunnistas, et kultuuritööstus ei ole olnud rahamaailma jaoks prioriteediks. "Aga nagu ütlevad soomlased, on kultuur majanduskasv," lausus Riisalu. "Tegeleme sellega, et Paljassaares igasugune tööstus ära kaoks ja sinna tekiksid targad töökohad ja tark tööstus." Riisalu usub, et filmimaailm oleks selle mõtte edasikandmiseks ideaalne.