KIIRE SELFI: Laval jagus noorhärradel aega nii Instagramis istumiseks, e-sigareti suitsetamiseks kui massiivseks joomiseks. Foto: Michel van Rossum
Inimesed
23. november 2019, 17:00

GALERII JA REPORTAAŽ | Tampoonid kõrvas ja joogiks kraanikange – uued reivikombed, kuid vana hea hardstyle’i reiv! (6)

„Kõik teavad, et võtame Jägermeistrit enne, pärast ja ka keset esinemist,“ jutustavad lõbusad noorhärrad Norra hardstyle'i duost Da Tweekaz mitu head tundi enne Tallinna ööklubis esinemist. Peol selgub, et nad käituvad oma sõnade järgi. Kuid noorem publikum eelistab alkoholile vett. Ning oma kõrvu kaitstakse hardstyle'i mürtsumise eest kasvõi tampoonidega.

Kella ühe paiku öösel lendab Helitehase ees järjest Mercedestest, Audidest ja BMW-dest välja noormehi, kel pudelid kõvemini pihus kui Tänakul ralliauto rool. Aga erinevalt suurest rallisõitjast neil meestel enam kaardilugejast kasu poleks – alkohol on noorhärradele silma järgi hinnates juba mitu tundi tagasi mõjunud kui bensiinipaaki tangitud diisel, mistõttu käivad pidutsejate rattad tühjalt ringi ja mootor puterdab.

„T**a minge v****u, sellest tuleb üli kõva möll n*****i!“ teatab üks mustast mersust väljuv noormees oma sõbrale ja võtab talt ümbert kinni. Nad taaruvad paar meetrit edasi, kui noormees äkki oma kaasvõitleja vastu ööklubi seina surub ja tal kaelast kinni võtab. Nagu vampiir, kes valmistub ohvri verd imema. Aga verd leiaks ta oma sõbra alkoholiringest heal juhul vaid paar tilka. „T**a, kas ma olen öelnud, et sa oled mulle sitaks hea sõber? Mine m'****i, kuidas ma sind armastan, mees!“ Kuid sõber on liiga purjus, et tema armuavaldusele vastata. 

Ülevoolava sõbraarmastusega kimpus oleva paari kõrval hoiab punases korvpallipusas kiilaneva pealaega mees parema käega ööklubi seinast kinni. On raske aru saada, kas tema hoiab püsti seina või sein teda. Ühtegi sammu edasi ega tagasi ta astutud ei saa. Kuigi ta äärmise ettevaatlikkusega üritab. Nagu oleks tegemist just Kuul maandunud Neil Armstrongiga. 

Mõni meeter eemal ööklubi ukse ees kaanivad kaks T-särkides tüüpi õlut nagu oleks südasuvine öö. Termomeeter näitab -2. „Kas teil külm pole?“ uurin ma. „Lõppkokkuvõttes pole niikuinii sooja ega külma,“ annab üks noorhärradest mulle filosoofilise vastuse. Nõustun.

Kraanikange on populaarseim jook

Ööklubisse sisse astudes saab üsna ruttu selgeks, et peolaev on juba mõnda aega tagasi ohutust kodusadamast avamerele seilanud. Mis siis, et peaesineja lavale tulekuni on veel umbes pool tundi aega. Kohilast pärit DJ ja produtsent Hardstyle Toys laseb kõlaritel mürtsuda ja laseritel vilkuda.

Rahvas kargab lava ees üles alla nagu põrgataks nad end kujutletavatel batuutidel. Naised kibelevad meestele õlgadele.

 Foto: Michel van Rossum

Kohe hakkab silma, et ööklubi ees tarbiti palju rohkem alkoholi kui peosaalis sees. Noored poisid ja tüdrukud käivad plastikust veepudelitega kempsude vahet, et neid kraanist tasuta täita. On kaks varianti. Kas need noored tulidki lihtsalt kainena hardstyle'i peole tantsu lööma ning liighigistamine tekitab kurgus kõrbeefekti, mida saab niisutada vaid puhta veega? Või peaks vastust otsima räpipundi 5MIINUST loost „Anna vett“, mis viitab mõnuainete manustamisest tingitud veejanule?

Üks WC-s tühja pudelisse vett tankiv vilkuvate tossutaldadega tütarlaps kinnitab aga, et hardstyle'i järgi tantsimine on tõhusam kui mistahes trenn ning vett kaanib ta just seetõttu. Tema kõrval topib sõbranna parasjagu kõrva juba kodus pooleks lõigatud tampoone, teravam ots eespool. „Kell oli juba liiga palju, et kõrvatroppe ostma minna, aga ma tahan oma kõrvu vali muusika eest kaitsta!“ selgitab ta naerda lõkerdades.

Tegemist on aga ühistualetiga, mistõttu rikub tampoone mitte sihtotstarbeliselt kasutava tüdruku rahu noormees, kes ühte kabiini oksendama kiirustab. Tükk aega kostub kabiinist hääli nagu maadleks keegi seal suure isakaruga. Oma sisikonna tulaettpotti ja selle ümbrusesse jätnud noormees tekitab vaatepildi, mis paneb ühe viisakama noormehe neiusid kabiini sisenemise eest hoiatama.

„Ära palun sinna mine, seal on naisterahva jaoks väga kole. Kasuta kõrvalkabiini,“ teatab ta lahkelt.

Kui tualettruumi siseneb aga veel üks kutt juhatab noormees ta külma südamega täis oksendatud kabiini: „See on vaba!“ 

Ka sel daame hoiataval noormehel on valged juhtmevabad klapid kõrvas. „Kas kuulad oma muusikat?“ uurin ma. „Ei-ei! See oleks haige! Ma tahan oma kõrvu vali muusika eest kaitsta,“ teatab ta. Tänapäeva noored on väga terviseteadlikud, kas pole?

Peolaval eelistatakse kangemat kraami

Juhuu! Viimaks saab kell kaks! Norra hardstyle'i duo Da Tweekaz liikmed kükitavad DJ puldi taga maas, et äkilisemat sisenemist lavastada. Kui nad oma peanupud välja pistavad ja kõlarid undama panevad, hakkab terve ööklubi kisama ja kilkama nagu oleks laest 10 000 eurot rahva sisse sadanud.

AITÄH, TALLINN: Da Tweekaz nautis pealinna ööklubis rahva hullutamist sama palju kui Tomorrowlandi pealaval esinemist. Foto: Michel van Rossum

Mustad päikeseprillid ees, kütavad Da Tweekaze poisid järjest Tomorrowlandilgi kõlanud eeskava ja pilluvad vahele ka muid populaarseid laule, mille nad on hardstyle'iga kokku miksinud. Scootrist Alan Walkerini välja. Muusika on nii kõva ja vinge, et üks tütarlaps laseb sõbrannal keset tantsupõrandat oma rinnahoidja paelad kõvemini kinni tõmmata – muidu pühib vali reivimuusika, mis kombineeritud tossu- ja tulesõuga, selle napi kehakatte seljast minema.

Da Tweekazele tulnud publikumi vanus varieerubki just täiskasvanuks saanutest roosades nabapluusides ja glittermeigis beibedest kuni poole sajandandi vanuste meesteni. Üks 42-aastane meesterahvas, kel nägu oranžiks võõbatud, jutustab, et tuli siia oma kuus aastat vanema sõbraga. Ja et see hardstyle, mida mängib Da Tweekaz, on veel üpris nõrk. Võib vaid kujutada, kui suured basskõlarid tema elutoas peremeest peolt koju ootavad.

Nagu Da Tweekaze noorhärrad mulle päeval pihtisid – Jägermeister saadab nende esinemise igat etappi. Ja mitte ainult – lisaks ürdiliköörile on DJ puldi taga ootel nii õlut kui viina, mille kogus äärmiselt kiiresti väheneb. Artistid pakuvad Jägermeistrit rüübata ka oma ametlikule fotograafile, kes muidugi kosutavale sõõmule ära ei ütle ning joomise ajaks kaamera kõhupeale rippu laseb.

Rõdult on hea jälgida, kuidas norrakad miksimist täiel rinnal naudivad – kaanivad suurimast saada olevast pudelist Jägermeistrit, vehivad intensiivse tümpsu taktis kätega ja lasevad publikusse tossu nii masinatest kui e-sigaretist. Vahel haaravad nad mikrofoni, et niigi erka rahvast veelgi ergutada. Esinemishoos norrakaid jätavad täiesti külmaks seksikates võrksukkades ja roosades nappides esinemispükstes ergutustantsijad, kes neile lausa DJ puldi kõrvale lauale hõõritama ronivad. 

Foto: Michel van Rossum

„On neil meestel ikka elu, kas pole? Täielik unistus ju,“ pöördub mu poole võõras naine, kes minu kõrval rõdul pidu naudib. „Mulle üldse ei meeldi tegelikult selline muusika, aga kaks korda aastas pean ma vähemasti peol käima! Mugavustsoonist väljas! Ma kasvatan küll lapsi, aga vahest peab ennast välja elama tulema,“ vatrab 41aastane blond kaunitar ennastunustavalt.

Jutuka naisterahva selja taga diivanil magab üks silma järgi hinnates temaealine mees õndsat und ning ei lase ennast ümberringi toimuvast reivist segada.

Olles 1,5 tundi mürtsuvat reivimuusikat mänginud, ei ilmuta Norra poisid ise aga veel vähimatki väsimuse märki. Nende näost peegeldub, et nad on suutelised sisse hingama kogu ööklubis müüdava viina, õlle ja likööri ning pidutsema kasvõi järgmise nädala laupäevani. Aga nagu ütles üks poiss mulle enne pidu filosoofilise elutõe – lõppkokkuvõttes pole niikuinii sooja ega külma!

DJ'de elu on pidu ja pereloomiseks aega ei jää

Tempokat reivimuusikat mängiv duo Da Tweekaz astus ööl vastu laupäeva üles Hard Nationi üheksandal sünnipäeval ööklubis Helitehas. 32aastased Da Tweekaze liikmed Kenth Kvien ja Marcus Nordli elavad erinevates riikides. Nii saabus Marcus Tallinnasse Hollandi pealinnast ja Kenth Belgiast. Kuigi pruudid on neil olemas, siis lapsi nad Marcuse sõnul veel niipea saada ei plaani. „Sellise elu juures oleks see liiga raske,“ nendib ta. 

 Foto: Michel van Rossum

Tõsi on. Da Tweekazt nimetatakse laias internetis kõige pöörasemaks hardstyle'i duoks. Miks? „Julgeme teha asju teistest produtsentidest ja DJ'dest teistmoodi. Me mõtleme kastist välja. Miksime Disney lugusid, näiteks tegime loo ka Jägermeistrist. Meile meeldib laval asju täis puhuda ja rahvasse loopida. Näiteks on meie täisväärtuslik tiimi liige kummipart,“ kirjeldab Kenth. 

Tiimiliige! Foto: Michel van Rossum

Tänavu oli duol au esineda esimest korda ühe maailma vingeima muusikafestivali – Tomorrowlandi – pealaval. „Mul olid liblikad kõhus nii enne show'd kui show ajal. Liblikad lõpetasid lendamise alles siis, kui olime juba 15 minutit mänginud. Eelneval õhtul võtsin vist isegi unerohtu, sest olin nii ootusärevuses,“ meenutab Kenth. Lava ees hüppas ja möllas vähemalt 20 000 inimest. „Me anname aastas üle saja esinemise, seega oleme harjunud inimeste ees olema. Ja ega siis enam loegi, kas publikus on 1000 või 20 000 inimest,“ nendib Marcus.

Nali ja naps käib asja juurde

Kenth ja Marcus on teinud lugusid nii viinast, tekiilast kui Jägermeistrist. Viimane on ka nende lemmikjook. „See on ohtlik naps!“ tunnistab Kenth. Kas pitse kummutatakse enne igat esinemist? „Oleneb! Kuna elan Hollandis, siis seal esinedes on vaja pärast koju sõita. Aga teistes riikides...Ütleme nii, et kõik teavad, et võtame Jägermeistrit enne, pärast ja ka keset esinemist,“ naerab Marcus. 

Milliseid vedelaid ja tahkeid asju tellisid nad aga Tallinna peo korraldajatelt lava taha? „Meie raider on päris lihtne. Meil pole seal kirjas, et soovime ainult kollaseid M&M komme, Playstationit või Nike'i botaseid. Meil on kirjas viin, šampus, Jägermeister, õlu, karastusjoogid ja snäkid.“ 

Duo on Tallinnas juba varem kaks korda esinenud. „Mäletan, et viimasel korral tulin Tallinnas esinedes hotelli tagasi pühapäeval kell 13,“ meenutab Marcus. Tema kolleeg naerab laginal ja lisab: „Kui põhipidu lõppes, läksime teise ööklubisse järelpeole. Kell 10 hommikul sain ma aru, et mina enam ei suuda. Aga tema tahtis veel edasi minna,“ näitab ta Marcuse suunas.

„Jah, mina läksin veel kolmandasse kohta! Nii jõudsingi kell 13 hotelli ja kell 14 oli juba check-out. Ehk siis magada ei saanudki ja läksin otse lennujaama,“ muheleb Marcus. Juba laupäeval lendasid noorhärrad tagasi Hollandisse, kust sõitsid autoga edasi Saksamaale esinema.

Foto: Michel van Rossum