TULE ALL: Briti kõmulehe andmeil pidas Elizabeth II pikalt nõu troonipärija Charlesiga, kes viibib parasjagu Uus-Meremaa ringsõidul, ning kutsus seejärel oma keskmise poja Andrew' Buckinghami lossi ja käskis tal taandumisest teatada. Daily Maili andmeil võttis ema pojalt ka ligi 250 000 naelsterlingi suuruse riikliku sissetuleku.Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
21. november 2019, 17:57

Häbistatud prints Andrew taandus avalikust elust

Skandaalidest määritud prints Andrew teatas kolmapäeva õhtul, et taandub ajutiselt kuninglike kohustuste täitmisest. Daily Maili usub, et sellega on pedofiilmiljardäri Jeffrey Epsteiniga seotud ja 17aastase tüdrukuga seksimises süüdistatud Yorki hertsogi avalikul elu lõpp. 

Kuigi prints (59) ütles avalduses, et Elizabeth II andis talle loa ametikohustustest „lähiajaks“ taanduda, on Daily Mail veendunud, et tegelikult on printsi taandumine kuninglikust rollist monarhi karistus keskmise poja ebadiskreetse käitumise ja seda kinni mätsida üritanud intervjuu eest. Andrew püüdis laupäevases BBC-s usutluses kuuldusi seksuaalvahekordadest 17aastase neiuga, kes enda väitel oli USA ärimehe Jeffrey Epsteini seksiori. Teleusutlus aga ei kustutanud kahtlusi ja valas õli tulle juurdegi: prints ei paistnud kahetsevat suhtlust pedofiilist miljardäriga ning ütles, et see sõprus oli talle väga kasulik olnud.

Briti kõmulehe andmeil pidas Elizabeth II pikalt nõu troonipärija Charlesiga, kes viibib parasjagu Uus-Meremaa ringsõidul, ning kutsus seejärel Andrew' Buckinghami lossi ja käskis tal taandumisest teatada. Daily Maili andmeil võttis ema pojalt ka ligi 250 000 naelsterlingi suuruse riikliku sissetuleku. Veidi enne seda oli printsi heategevusfondi Pitch@Palace 35 sponsorist kümme oma toetuse ja rahastuse tagasi võtnud. Ka mitu Briti ülikooli teatas end kaaluvat prints Andrew'ga koostöö katkestamist. 200 heategevusorganisatsiooni, mille patroonina prints tegutses, peavad nüüd ilmselt uue eestkostja otsima. 

Prints Andrew toonitas avalduses, et kahetseb oma seotust Jeffrey Epsteiniga, kes tappis end augustis New Yorgi vanglas alaealiste seksivõrgustiku pidamises süüdistatuna. „Tema enesetapp on jätnud palju vastamata küsimusi, eriti tema ohvrite jaoks, ning tunnen sügavalt kaasa kõigile, keda see on mõjutanud ja kes soovivad mingit lõpetatust.“ Prints lubab vajadusel teha koostööd võimuorganitega. 

Daily Mail nimetab skandaali Briti kuningakoja suurimaks kriisiks pärast 1936. aastat, mil kuningas Edward VIII . praeguse kuninganna lell - loobus troonist, et naituda oma südamedaami, lahutatud ameeriklanna Wallis Simpsoniga. Briti meedia hinnangul annab prints Andrew' skandaal ilmselt tagasilöögi ka tema vanema tütre printsess Beatrice'i pulmadele. Kinnisvaraärimees Edoardo Mapelli Mozziga kihlunud Beatrice'i pulmad tulevad arvatavasti märksa tagasihoidlikumad kui tema nooremal õel printsess Eugeniel, kes laulatati mullu sügisel kuningliku Windsori lossi kabelis ning kelle pulmade turvamine läks Briti maksumaksjale väidetavalt maksma üle kahe miljoni euro.