Märt AguFoto: Tiit Tamme
Inimesed
21. november 2019, 15:11

Märt Agu teeb koreograafia Broadway muusikalile „Laulev revolutsioon“ (3)

Ameerikas on sündimas muusikal "Singing Revolution: Musical" ("Laulev revolutsioon" - toim), mille lavastajaks on ameeriklane Tony Spinosa ning koreograafiks Märt Agu.

Hiljuti saabus Märt Washingtonist, kus on täies hoos "Laulva revolutsiooni" proovid. Märt sõnab, et esimese hooga teda muusikalile kirjutatud muusika nii väga ei köitnud. "Olen ise võibolla hetkel sellises tuules, et selline euro popmuusika ei ole minu esimene valik." Kui mõni aeg hiljem luges Märt aga muusikali libretot, hakkas muusika juba rohkem elama ja kõnetama. 

"Meid tutvustas ühine sõber,  et äkki võiksime midagi koos teha," räägib koreograaf koostöö algusest Ameerika produtsendi ja lavastaja Tony Spinosaga. Kuulus lavastaja on võtnud eesmärgiks tuua Broadway lavale muusikal "Singing Revolution: Musical" ("Laulev revolutsioon" - toim.) ning on muusikali koreograafiks valinud Märt Agu. 

Märt sai nüüd Ameerikas olles kohalikelt teada, et europop on ameeriklaste hulgas populaarseks muutunud. "Nad väitsid mulle, et ameeriklaste seas on Eurovision läinud väga popiks. Ma ei taha öelda, et Euroopas oleks see suhtumine kuidagi jahedamaks läinud, seda mitte. Aga nagu näeme, siis austraallased elavad Eurovisionile kõvasti kaasa ja tuleb välja, et ameeriklasedki ootavad neid lugusid ja eelvoore. Sellele lauluvõistlusele elatakse kirglikult kaasa," räägib Märt. 

Märdi sõnul on muusikal laulvast revolutsioonist juba kaante vahel - nüüd on vaja ainult tegutseda. "Libreto on olemas, muusika on olemas. Edasi on ta juba täpselt sellises faasis, kas keegi "korjab" selle kuskilt üles või leitakse mingid meeskonnad, kes hakkavad siis edasi vedama. Kuna tegemist on täismuusikaliga, see tähendab koor, tantsijad ja peaosatäitjad, siis on ta üle keskmise suurprojekt: päris väikeses kooliteatris ei tee seda," sõnab Märt. "Nüüd tuleb leida ressursid ja meeskond."

Tänapäeva muusikali ideed sünnivad filmimaailmast

Märdi sõnul on muusikalid aja jooksul korraliku uuenduskuuri läbinud. "Kui vanasti oli rahva seas populaarsed klassikalised ja tõsisemad lood, siis nüüd on see muutunud: muusikalid on läinud laste- ja noortepärasemaks ja palju muusikale sünnib filmidest ja multifilmidest." 

Üks, mis on ga muutumatu püsinud, on teema, mille ümber kõik keerleb - armastus. "Kui me vaatame muusikale laias laastus, siis põhimõtteliselt võib kõike "Romeoks ja Juliaks" nimetada," naerab Märt. "Ooperifantoom", "Vampiiride tants" ja nii edasi. Mingis mõttes käivad kõik muusikalid õnnetu või keelatud armastuse ümber." Ka muusikali "Laulev revolutsioon" südameks on keelatud armastus eestlase ja venelase vahel. 

Millal muusikal lavalaudadele jõuab, ei oska Märt veel öelda. "Tänase päeva seisuga otsitakse nii Ameerikas kui Eestis mingeid mängimis- ja lavastamisvõimalusi ja sorteeritakse pinda nii lauljate kui ruumide osas," räägib ta.

Märt isikliklikult loodab, et "Laulva revolutsiooni" esiettekanne leiaks aset Ameerikas. Tony on aga mõelnud selles osas ka Eesti peale. "See on ikkagi tema muusikal, mina olen praeguseks hetkeks lihtsalt üks osaline, kes aitab kaasa mõelda, et see ükspäev lavalaudadele jõuaks." 

Kuigi tegemist on Märdi jaoks esimese Broadway projektiga, ei kaalu see üle 2011. aastat, kui ta oli noorte laulu-ja tantsupeo pealavastaja. "Neid on väga raske võrrelda, sest žanrid on erinevad. Selles muusikalis on küll sees taasiseseisvumine ja lugu räägib ka eestlaste ajaloost, aga Eestis olles ja eesti noortesse investeerides läbi laulu- ja tantsupeo, on ikkagi hoopis teine tunne."

"Singing Revolution: The Musical" on europopilik muusikal, mille keskmes on armastajapaar, kes löövad kaasa Eesti iseseisvuse taastamises Nõukogude Liidu viimastel päevadel. "Lugu on inspireeritud tõsielulistest sündmustest ajal, kui eestlased võitlevad oma vabaduse ja Eesti kultuuri hoidmise eest. Kogu situatsioon muutub aga keeruliseks, kui eestlane Heinz Tamm armub Nõukogude armee ohvitseri tütresse," on muusikali lavastaja Tony Spinosa rääkinud juulis Õhtulehele antud intervjuus.