Saadik Gordon Sondland asus kolmapäeval luurekomisjoni ees tunnistusi andma.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
20. november 2019, 21:24

USA saadik: president juhendas ukrainlaste survestamist. Trump: mina ei tahtnud Ukrainalt mitte midagi! (4)

USA televisioonis jätkuvad ülekanded kongressi luurekomisjonist seoses nn Ukrainagate'iga. Sel kolmapäeval astus tunnistajapinki vast mängu kõige huvitavam tegelane: Gordon Sondland, Trumpi suur toetaja ja USA saadik Euroopa Liidus. Nii kinniste uste taga kui kaamerate ees pööras saadik igatahes sõbrale selja.

Kui üritada toimuv võimalikult lühidalt kokku võtta: USA demokraadid tahaksid Trumpi ametist eemaldada. Põhjenduseks süüdistus, et president survestas Ukrainat, et jätab nad sõjalisest abist ilma, kui nad ei uuri Trumpi rivaali Joe Bideni ja tolle poja äritegevust Ukrainas. Bidenite osas mingeid ametlikke kahtlustusi ei ole. President Trump eitab, et oleks midagi valesti teinud. (Taustaks võid täpsemalt lugeda SIIT.)

Kunagi annetas jõukas hotelliärimees Sondland president Trumpile miljon dollarit. Enne teles linastuvaid ülestunnistusi vestles Sondland antud teemal komisjoniga ka suletud uste taga. Seal sõnas ta, et tema isiklikult esitas ukrainlastele Trumpi „käsi peseb kätt“ ettepaneku, öeldes ühele Ukraina ametnikule, et pea 400 miljoni dollari väärtuses sõjalist abi sõltub sellest, kas riik asub korruptsioonikahtlustuse alusel uurima Joe Bidenit ja tolle poega Hunterit.

Käsitsi kirjutatud märkmed, millest president oma vestluse sisu maha luges. Foto: Reuters/Scanpix

Trump tegi vestlusest saadikuga väikese näitemängu

ABC Newsi reporter Valges Majas kirjeldab, et Sondlandi saabumine komisjoni ja kaamerate ette ärritas Trumpi väga. President mängis ajakirjanikele ette taasesituse sellest, kuidas tema vestlus Sondlandiga tegelikult olevat välja näinud.

„Mida te Ukrainalt tahate, ma kuulen muudkui igasugu ideid ja teooriaid, mida teie tahate? Mida teie tahate?“ matkis Trump saadikut.

Korraks kaldus president teemast kõrvale ja mainis, et ei nõustu sugugi Sondlandi kirjeldusega, et ta polnud tol hetkel heas tujus: „Olen alati heas tujus, ma ei tea, mis asi see peaks üldse olema!“ Reporter märkis, et need sõnad lausus president karjudes.

Seejärel luges president suurte trükitähtedega kirja pandud märkmetelt maha oma väidetava vastuse: „Siin on minu vastus: ma ei taha midagi, ma ei taha midagi. Ma ei taha, et mingi käsi peseks kätt, ütle [Ukraina president] Zelenskõile, et ta teeks seda, mis on õige. See on USA presidendi viimane sõna: ma ei taha mitte midagi.“ President väitis ka, et Sondlandi toetus temale tuli küllaltki hilja ning distantseeris end saadikust, öeldes, et ei tunne teda eriti.

Sondland sõnab, et Ukrainagate'i taga on presidendi käsi

Nüüd lisaks komisjonile ka kaamerate ees tunnistusi andes kirjeldab Sondland, et „käsi peseb kätt“-tüüpi kokkulepet surus eriti aktiivselt peale Rudy Giuliani, kes on Trumpi isiklik advokaat, endine New Yorgi linnapea ning kahtlemata värvikas, kuid mitte kõige professionaalsema imidžiga jurist.

„Me kõik saime aru, et kui keeldume hr Giulianiga koostööd tegemast, kaotame väga olulise võimaluse USA ja Ukraina vahelisi suhteid tugevdada. Seega järgisime presidendi käske,“ sõnas Sondland oma avakõnes. Ta rõhutas, et Giuliani tegevus oli presidendi soovide täitmiseks. „Meie“ tähistab tema sõnul teda ennast, energeetikaminister Rick Perryt ja endist erisaadikut Ukrainas Kurt Volkerit. 

Komisjoni vabariiklased otsemaid kinni sellest, et paljuski tugines Sondlandi ülestunnistus tema arusaamal ja tõlgendusel toimuvast ning süüdistasid teda tõendite puuduses.

Sondlandi tunnistuse järgi näib kogu jamas suur roll olevat just Giulianil. CNNi õigusekspert Elie Honig osutab, et Trumpist oleks tark nüüd hoopis Giuliani n-ö üle parda visata ning rääkida, et jurist tegutses omaette ja presidendi heakskiiduta.