Prints AndrewFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
20. november 2019, 10:03

HUKATUSLIK INTERVJUU: sponsorid ja ülikoolid pööravad prints Andrew’le selja (7)

Elizabeth II keskmise poja prints Andrew' sidemed kurikuulsa USA ärimehe Jeffrey Epsteiniga ning süüdistus Epsteini 17aastase seksiorja pruukimises võivad talle valusalt maksma minna. Mitu sponsorit on Yorki hertsogile juba selja pööranud, sama kaalub mitu organisatsiooni ja ülikooli.

Prints Andrew andis hiljuti BBC-le intervjuu, milles kinnitas, et ei tunne Virginia Giuffre'it, kes väidab, et Epstein sundis teda 17aastasena printsiga magama ning et nad olnud vahekorras veel kahel puhul. Kuigi Virginial on ette näidata nende kohtumisel tehtud foto, peab Andrew seda võltsinguks. Jutt, et prints olevat kõigil kolmel korral hirmsasti higistanud, ei vastavat tõele: Andrew väitis, et ta polnud toona Falklandi sõjatrauma tagajärjel üldse võimeline higistama.

Yorki hertsogi argumente on Briti ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias väheveenvaks nimetatud. Lisaks ei kahetsenud ta sõprust Epsteiniga, kes alaealistiku seksivõrgustiku pidamises süüdistuna kohtuprotsessi oodates end augustis New Yorgi vanglas üles poos. Andrew ütles intervjuus, et sõprus Epsteiniga oli talle kasulik, sest andis häid kogemusi äri ajamiseks.

Daily Maili teatel on viis suurt firmat pärast katastrofaalset intervjuud katkestanud sidemed prints Andrew' heategevusliku ärimentorlusfondiga Pitch@Palace ning kolm kaalub sama sammu. Kaks nimekat Austraalia ülikooli, Bondi ülikool Queenslandis ja Melbourne'i RMIT pöörasid samuti kuninglikule heategevusfondile selja. Sama kaaluvat veel kaks Austraalia ülkooli.

Kaks Briti ülikooli on lubanud vaagida, kas katkestada sidemed printsiga või ei. Huddersfieldi ülikoolis, kus Andrew'l on aupresidendi roll, nõuavad tudengite ühendused printsi tagasiastumist. "Kuulame oma üliõpilaste arvamust ja muresid ning konsulteerime nendega," teatas ülikool oma avalduses.

Ka Londoni Metropolitani ülikool, mille patroonina prints tegutseb, lubas tema positsiooni nõukogu koosolekul vaagida. 

Heategevuslik haridusfond Outward Bound Trust, mille kuningliku patroonina tegutses üle 65 aasta printsi isa Philip, kellelt ta alles tänavu selle rolli üle võttis, peab sel nädalal nõukogu koosolekut, kaalumaks Andrew' jätkamist patroonina.

Märtsist on nõukogu liikmeks printsi tütar Beatrice. Koosolekul palutakse tal sellal, kui printsi rolli vaetakse, ruumist lahkuda.