Vägev meremees! Priit Kuusk on kahe ja poole kuuga meresõidul meremehe välimuse saanud.Foto: Kuvatõmmis / ERR
Inimesed
19. november 2019, 20:32

EI TUNNE ÄRAGI! Priit Kuusk on ookeanisõidul endale korraliku meremehevuntsi kasvatanud! (30)

Tänases “Ringvaates” võeti otsepildis ühendust ajakirjaniku Priit Kuusega, kes kaks ja pool kuud laevakoka ametit ookeani ületava Bellinghauseni laeval on pidanud. Saatejuht Marko Reikop imestas tavapäraselt siledalõugse Kuuse uue välimuse üle. “Meremehena näed ikka täiesti tõsiseltvõetav välja!” ütles ta Kuusele, kes merereisil endale korraliku vuntsi on kasvatanud.

Kuuse sõnul kasvatas ta silmapaistva vuntsi põhjusega: “Nimelt tahan teha endale uue passi teha ja kohe kui tagasi jõuan, tahan minna Kodakondsus- ja migratsiooniametisse ja pilt ära teha. Siis ajan kohe vuntsid maha, need on jube tüütud!” ütles ta.

Kuuse sõnul on tal kahe ja poole kuuse laevasõidu ajal ikkagi mitmeid kordi tüdimus ja väsimus peale tulnud. “Kahel korral on olnud selline väsimus peal, et ei jaksa ja tahaks vaheldust. Õnneks elu pakub seda vaheldust, saan maal käia, olla üksi, mõtteid koguda, raamatut lugeda, siis läheb raske hetk üle,” sõnas ta. 

Kuuse sõnul peab ta ka päevikut, mille hiljem raamatuks tahab kirjutada. Kuuse sõnul on tema elu laeval väga rutiinne, aga talle on hakanud rutiin meeldima. “Olen sinna kirja pannud, et mulle on meeldima hakanud rutiin. Ma ärkan hommikuti üles, koikust lähen pessu, siis kambüüsi, kogu aeg mõtled, kalkuleerid. Täna käisin näiteks kahes supermarketis varusid täiendamas. Ühest küljest on nagu töö, teisest küljest nagu hobi, ma naudin seda täiega. Kui on pikad mereületused, siis on kokal kõige lõbusam, sest tal on midagi teha.”

Kuuse sõnul on laeva meeskond tema kokkamisoskustega üldiselt rahul. “Üle parda on toitu heidetud vaid kaks korda ja seda ka väikestes kogustes,” tõdes ta. “Bellingshauseni põhimõte on, et me ei raiska midagi, kasutame kõik ära. Asi, mida olen õppinud tegema, on ka s*tast saia teha. Näiteks putru, mis üle jääb, olen saiaks küpsetanud. Esimene kord läks aia taha aga söödi ära ikkagi!”

Kuna Kuusk on nüüd ametlikult üle ookeani seilanud, võib ta enda sõnul kanda rahus punaseid pükse, kuna väidetavalt annab ookeani ületus sellise õiguse. Lisaks tegi Kuusk läbi rituaali, mille käigus merejumal Neptuniga kõneles, seejärel kallati talle pangetäis merevett pähe ning ta pidi põhjani jooma ka soolase napsu.

Hetkel on laevameeskond Brasiilias, Salvadoris ning Kuuse sõnul on ta seal kohtunud mitmete toredate eestlastega. Kuuse reis kestab veel kuu aega ning ka jõulud veedab ta laeva pardal.

Kuuse sõnul oli füüsiliselt merereis kõige raskem teekonna alguses. “Ma olen selline laevakokk, kes võitles tõsiselt laevahaigusega, aga kalu ma ei toitnud,” ütles ta, et oksendanud ta vähemalt ei ole. “Mingist hetkest käib klõps ära, tasakaalukeskus saab aru mis toimub!”

Kui Reikop Kuuse käest küsis, kas ta tahaks juba koju tulla või pigem tunneb, et ei tahakski laeva pardalt tagasi tulla, vastas ta: “Alguses ei saa reisile sisse mindud ja lõpus ei saa sellest välja tuldud, võtab mitu nädalat aega. Mul on kahetised tunded, siin tõmmatakse tuunikala niimoodi välja, et mul on hunnikud kambüüsis, üks pool näost naerab, teine nutab, sest alati on tore maailma parimast toorainest süüa teha ja teine pool nutab, sest ma pean seda kambüüsi kogu aeg koristama.

Praegu on samamoodi, et ühest küljest tahaks juba koju, oma peret ja lapsi näha, aga teisest küljest ei tahaks, et lõppeks, nii mõnus elu on siin!”