Laura Birn on eestlastele tuntud Sofi Oksaneni romaani "Puhastus" ekraniseeringust. Foto: MATI HIIS
Inimesed
19. november 2019, 12:04

AKTIFOTOSKANDAAL: „Puhastuse“ tähe ja teiste kuulsate soomlannade alastipildid said avalikuks (13)

Soome võimud on vahistanud fotograafidest abielupaari, keda süüdistatakse arvukate tuntud soomlannade aktifotodel lekitamises avalikkuse ette. 

Soome kõmuväljaande Seiska teatel vahistati Kia ja Henrik Karlberg mitmes kuriteos kahtlustatuna. Abielupaar oli aastaid jooksus olnud.

2014. aastal puhkes skandaal, kui mitme prominentse soomlanna kunstipärased aktifotod internetis välja ilmusid. Selgus, et kuulsused, nende seas näiteks 2012. aasta Miss Soome - Tallinnas EBSis õppinud Sara Chafak - ning nimekad näitlejannad Laura Birn ("Puhastus") ja Laura Malmivaara ("Rahutud"), olid lasknud end pildistada Helsingis Bulevardikatul fotostuudios. Selle omanik Henrik Karlberg oli kutsunud tuntud soomlannasid aktifotodele poseerima. Ent 2014. aastal sattusid akti- ja topless-portreed modellide loata avalikkuse ette. Kuna tegu on delikaatse teemaga, pole portreteeritavad soovinud juhtumist rääkida. Ainsana tunnistas alastifotode lekkimist Iltalehtile 2017. aastal näitlejanna Anna-Maija Toukko.

Henrik Karlbergi peale kaevati politseisse juba tolsamal 2014. aastal mais. Iltalehti andmeil teatasid kuriteost näitlejannad Laure Birn, Elena Leeve, Linda Zilliacus ja Sara-Marie Soulie. Süüdistuste seas olid kuritahtlik pettus, eraelu puudutava info levitamine ja autoriõiguste rikkumine. Ent Karlberg kadus Soome võimude silmapiirilt.

Samades kuritegudes on kahtlustatav ka piltniku abikaasa Kia, kuid temagi oli aastaid kadunud. Seetõttu on kohtuprotsess venima jäänud. Nüüd aga on Karlbergid tabatud ning õigusemõistmine saab alata.