Foto: Stanislav Moshkov
Krimi
19. november 2019, 21:29

Täiendatud! Algselt avaldatud 18. novembril kell 19:04. 

Kaja Kallast ähvardanud kolm meest redutavad Rootsis

Politsei tegi kindlaks isikud, kes võivad olla Kaja Kallase tapmisähvarduse postituse tegemiseks kasutatud varikonto taga. Põhja prefekt Kristian Jaani sõnutsi redutavad kontot kasutavad kolm inimest Rootsis, keda kodumaale saabudes tervitab tõenäoliselt esimese asjana politsei, vahendas teisipäeval Delfi

"Praeguse info kohaselt ei viibi arvatav ähvardaja Eestis," sõnas kesklinna jaoskonna juht Kaido Saarniit esmaspäeval. PPA pressiesindaja Kristjan Lukk täpsustas Õhtulehele, et kontot kasutavad mitu isikut, aga neil on alust kahtlustada ähvarduse tegemises ühte konkreetset inimest.

"Vahetu ohu hindamisel arvestasime ka saadetud sõnumite sisu ja nende reaalse elluviimise võimalusega ning tutvusime konto kaudu tehtud varasemate sotsiaalmeedia postitustega. Proovime jätkuvalt postituse tegijaga ühendust saada," sõnas Saarniit. 

Teisipäeval Delfile antud intervjuus ütles põhja prefekt, et Kallasele räige ähvarduse esitanud Facebooki kasutajanimega on seni kogutud andmete põhjal seotud kolm meest sünniaastatega 1974, 1949 ja 1988.

Hoolimata kõikidest püüdlustest pole nendega endiselt kontakti saadud ning kuigi süüteomenetlust pole nende suhtes alustatud, soovib politsei nendega ikkagi vestelda motiivide väljaselgitamiseks ja selgitustöö tegemiseks.

Meeste isikute väljaselgitamiseks on suheldud välisriikide ametivõimudega, kontrollitud mitmeid aadresse ning info kogumise eesmärgil on vesteldud 12 isikuga, tuvastatud hulga telefoninumbreid ja e-posti aadresse.

Jaani sõnul oli ähvardusega seotud isikute välisriigis viibimine üks argumentidest, mis välistas reaalse ohu. 

"Kui inimest veebis või ka omavahelises vestluses ähvardavalt kõnetatakse ja inimene tunneb ohtu enda elule ja tervisele, tuleb sellest alati politseile teada anda. Juba fakt, et inimene pöördub politsei poole, näitab, et ta tunneb ennast saadud sõnumitest häirituna," lisas Kesklinna jaoskonna juht. 

Ta sõnas, et politsei ülesandeks on teha seejärel kindlaks juhtunu asjaolud ning kontrollida asjaolusid ka juhul, kui kriminaalmenetlust ei alustata. "Tapmise, tervisekahjustuse tekitamise või olulises ulatuses vara rikkumise või hävitamisega ähvardamine on karistatav siis, kui sellega kaasneb reaalne oht või on inimesel alust arvata, et ähvardus võidakse ellu viia," ütle Saarniit.