Inimesed
19. november 2019, 00:01

"Selgeltnägijate tuleproovi" finalist lubab võidu korral annetada auhinnaraha kiirabile: „Sest nemad päästavad iga päev elusid!“

ÕL VIDEO | Maag Geit: „Meid tambitakse maha, peetakse uhhuudeks-ullikesteks, soolapuhujateks.“ (1)

„Eesti selgeltnägijate tuleproovi“ finalist maag Geit lubab võidu korral kinkida kristallkäe oma õpetajale Hannes Vanakülale ning auhinnaraha, 3000 eurot, kiirabile. „Väga tore, kui mul käib mõni kunde, kellele saan nõu anda. Aga ma arvan, et see raha võiks minna nendele, kes iga päev elusid päästavad ja kellel seda rohkem vaja on,“ leiab selgeltnägija.

Nii välimuselt kui ka olemuselt on Geit muheda naabripoisi tüüp ja üldse mitte nagu maag, kelleks ta tegelikult rohkem kui kümme aastat on õppinud. Kujutleda Geiti mingeid müstilisi riitusi läbi viimas käib fantaasiale üle jõu. Tema ainus väheke maagilik asi on (second hand’ist ostetud) kašmiirmantel, mida ta peaaegu kunagi seljast ei võta ja mille taskus on pakk sigarette.

Finaalsaateks jättis Geit mantli koju ja kandis viisakalt pintsakut. Kas see ka tema tulemust mõjutab… Seda saab esoteerikahuviline neljapäeva õhtul telekast ise vaadata. Õhtuleht tegi finaalsaate salvestusel enne viimast pingutavat ülesannet Geidiga lühikese usutluse. 

Geit, finaal koputab uksele. Mis tunded sind valdavad, mis toimub sinu peas? 

See kogemus on olnud ääretult äge. Ma osalesin ju ka kõige esimeses tuleproovisaates, seal langesin varem välja. Siis olen mitmel korral olnud publiku hulgas. Ja nüüd siin – finaalis! 

Sa oled Hannes Vanaküla õpipoiss, tema ümber koondunud seltskonda on vahel ka halvustavalt sektiks nimetatud.

Esoteerika kõige kurvem osa on see, mismoodi suhtuvad nii-öelda tavalised inimesed nendesse, kes selle valdkonnaga tegelevad. Meid tambitakse maha, peetakse uhhuudeks-ullikesteks, soolapuhujateks. Noortel, kes tahavad nõiandusega tegelda, on sageli raske alustada, sest nende vanemad ei suuda neid mõista ning üritavad nende unistusi maha tampida. Sellisel puhul ma tahaks vanematele öelda, et laske noorel proovida – see võib olla õige tee. Sest paljut, mida teeme, uuritakse teaduslikult ning juba leitakse ka seletusi. Selgeltnägemine ei ole õhust võetud asi. Me kõik oleme kogenud midagi, mida loodusteadused veel ei suuda selgitada. Kui teadus oleks kõik juba ära selgitanud, võiks teadlased pensionile saata. Loomulikult tuleb ka esoteerikamaailmas säilitada kaine meel ja ettevaatlikkus, sest siingi liigub igasugust rahvast.

Arstiteadus vastandab ennast reeglina esoteerikale ja annab rangelt mõista, mida tohib ja mida ei tohi. Aga kas on üldse vastust sellele, mis on õige, mis vale?

Ei ole õiget ega valet. Pole vist inimest, kes poleks arstide käest abi saanud, aga arstidki ei ole täiuslikud. Nende valdkond on piiratud ja puudulik ka seepärast, et nad legitiimsetel põhjustel ei saa teha kõike, mida nad võib-olla sooviksid. Siis tuleb otsida võimalusi mujalt. Nii kaua kuni inimene otsib, on kõik korras. Kui ta loobub, siis on pahasti.

Aga seegi, et saate käigus oleme lahendanud nii palju lugusid, millele keegi teine ei ole suutnud vastust leida, näitab, et see (selgeltnägemise) maailm on olemas. Selgeltnägijad-sensitiivid kogevad asju, mida teised ei koge. Nad on kummalised. 

Te olete Oksana ja Anzoriga – võib vist fännidele juba väikese vihje anda – finaalis võrdselt tublid. Kas sul üldse on vaja see saade võita? Mida see sulle annaks? 

Kui ma päris ausalt ütlen, siis tulin sellesse saatesse vanu asju lõpetama. Ja mõnes mõttes on see nüüd tehtud, sest ma olen finaalis. Aga kuna tegemist on võistlusega, siis ma võistlen! Ehkki küllap saatevaataja juba aimab, kes selle kinni paneb. 

Juhul kui sa ei võida – kas nutad või naerad?

Eks me pärast finaali näeme, milliseks ma muutun, kas võtan asja üleolevalt või hakkan töinama ja õiglust nõudma, kui karikat ei saa. Ma ise loodan, et ma ei nuta ega naera, vaid jään samaks. 

Selgeltnägijate tuleproov 2019 - Anu Saagim; Geit Eero Foto: Rauno Vahtre

Ent ikkagi – sul on ka väga suur võimalus võita. Mida sa auhinnarahaga, 3000 euroga, peale hakkad?

Annan heategevuseks, kiirabile. Olen kusagilt kuulnud, et neil on rahaga raske. Aga nemad päästavad iga päev elusid! Ma olen ise meditsiinis töötanud ja tean, et see on tohutult raske ja vastutusrikas töö, mille eest kahjuks sageli ei märgata tänada. Palganumber see ei ole, mis neid nende töö küljes hoiab, see on midagi suuremat.

Muidugi on väga tore, kui minul käib mõni kunde, kellele saan nõu anda, aga ma arvan, et see raha võiks minna nendele, kellel seda rohkem vaja on. Ma noor inimene ka, mul libiseb ta niikuinii käest ära.

Ja karika, kristallkäe annaksin oma õpetajale Hannes Vanakülale, sest ta on saatnud siia saatesse nii palju noori nõidu, kes on tema käe all õppinud. Mina leian, et Hannes on see inimene, kes on kätt kõige rohkem väärt, sest ega keegi talle ju tema töö eest muidu aitäh ütle. See on minu võimalus tänulikkust näidata. Ja ma loodan, et ta jätkab samas vaimus. 

Kas see saade sinus ka midagi muutis?

Muidugi. Ta andis mulle kogemusi ja enesekindlust.

Hannes Vanaküla: Geit teeb inimese jaoks abisaamise kergeks

Geidi õpetaja Hannes Vanaküla tõdeb, et sai alles saadet vaadates aru, kui palju tema õpilane on vahepeal arenenud.

„Ima saateta ma ei oleks sellest võib-olla arugi saanud,“ muigab ta. „Aga et tal seal hästi läheb, see näitab, et ta on väga heas töökorras.“

Hannes ütleb, et nõiandus ja maagindus ongi aastatepikkune töö ja õppimine. Arengumaagide seltskond käib koos juba oma tosin aastat, kokku saadakse kord nädalas.

„Ega selgeltnägemise ole nii, et teed kahenädalased kursused ja oled valmis,“ ütleb Hannas. „Heaks sportlaseks saadakse ka pärast aastatepikkust treeningut. Sama asi on nõiandusega – see on treeningu küsimus. Enamasti kulub kolm kuni viis aastat, enne kui inimesel sensitiivsed võimed korralikult tööle hakkavad. Ja neid me koos treenime. Minu kui õpetaja ülesanne on anda kätte juhtnöörid, kuidas oma sisemist väge avada, õpilase ülesanne on neid juhtnööre kasutada ja praktikas kasutada.“

Hannese sõnul on Geidi kõige tugevam külg see, et ta leiab iga inimesega sobiva lainepikkuse. „Geit on liikuv. Maagi jaoks on oluline oskus liikuda ühest maailmast teise ja tunda end igal pool mugavalt,“ selgitab ta. „Inimese tervendamisel on vaja minna kliendiga ühele lainepikkusele, et teha abiandmine talle võimalikult lihtsaks. See ongi Geidi tugev külg – ta on inimeste jaoks mugav.“  

Õpetaja ei hakka ennustama, kas sel hooajal tema õpilane viimaks võidab tuleproovi või mitte. Aga ta ütleb, et võiduga ei käi kaasas ainult kena karikas, vaid ka kohustus. „Kui oled saate võitnud, on sul kohustus rahva eest hoolt kanda. Inimesed lähevad ju tavaliselt saatesse võitma, aga nad ei mõtle läbi, mis võiduga kaasas käib... Kui nad kohustust vastu ei võta, siis võib karmaliselt sandisti minna. Tegelikult on ükskõik, kas Geit tuleb esimeseks või teiseks, arvatavasti ta peab hakkama nüüd inimestega tegelema.“

Hillar Kohv: eestlased võiksid anda esikoha eestlasele

Kuulus kirjasaatja Hillar Kohv on ka suur selgeltnägijasaate fänn. Ning sel hooajal kuulub tema poolehoid jäägitult Geidile.

„Kohtusin Geidiga Tori rahvamajas selgeltnägijate tuuril ning ta jättis väga meeldiva mulje. Tema juurde oli palju jutulesoovijaid, ja kõik, kes temaga rääkisid, kiitsid teda väga,“ räägib Hillar. „Geidi puhul meeldib mulle see, et kui ta ülesannet lahendab, siis ta ütleb kohe otse, kas ta saab sellega hakkama või ei. Niisama mula ajama ta ei hakka.“ Eestlaslik enesekriitika, konkreetsus ja ausus on Hillari sõnul omadused, mis Geidi puhul usaldust tekitavad. Pealegi peab omasid hoidma.

„Tuletan meelde, et kui Anne Veski osales kunagi Venemaa superstaarisaates, siis teda seal esimeseks ei valitud, sest omad hoiavad ikka omadele pöialt ja hääletavad omade poolt. Anne Veski on küll Venemaal superstaar ja diiva, aga ta pole venelanna ning seetõttu ta ei tule Venemaal kunagi esimeseks, olgu ta nii hea kui tahes. Samamoodi võiksid ka eestlased esikoha ikka eestlasele anda.“

Tuleproovi fänn Sirje: Geit on selline, kellele on hea kõik mured ära rääkida

Tuleproovi fänn Sirje Laurimäe on Geidiga kohtunud mitmel korral. Esimene kord Pärnus ühel saateülesande võttel ning hiljem juba selgeltnägijate tuuril Toris ja Varblas. Sirje palus Geidil vaadata, mis teeb temal olemise kodus ebamugavaks. „Olin kolm aastat tagasi ostnud endale maja, aga sellise, kust perenaine oli sunniviisiliselt vanadekodusse viidud ja kus juba ennegi oli igasuguseid probleeme,“ räägib naine. „Ja Geit ütles väga õigesti, et memmekese hing käib kodus. Ta soovitas mul teha puhastusrituaal. Selle ma kohe ka tegin. Järgmine kord kohtudes uurisin, kas nüüd on mu kodu korras ja ta ütles, et näib olevat, aga igaks juhuks soovitas mul veel ühe puhastuse teha.“

Sirje ütleb, et usaldab Geiti täielikult. „Ta on vahva ja vastab küsimustele väga professionaalselt,“ kinnitab ta. „Ta vastab isegi haiguste kohta, ehkki see on tema jaoks võõras teema. Aga Geit on alles noor ja õpib, ja ma olen kindel, et temast saab kunagi väga selge nägija.“

Kui paljude selgeltnägijate juures tunneb inimene kõhedust või kohmetust ja raske on end avada, siis Geit on Sirje sõnul ideaalne vestluspartner. „Ta on hästi sooja hingega ja ise hästi energeetiline,“ iseloomustab Sirje. „Kui mina teda naisena vaatan… Naljaga pooleks, aga kui oleksin noor tüdruk ja näeksin teda peosaalis, siis tahaksin temaga kohe rääkida.“

LEIDIS OMA TEE: Maag Geit on end tosin aastat selgeltnägijana arendanud. Siiani peamiselt iseenda jaoks. Tuleproovisaade ning sellele järgnenud selgeltnägijate rahvamajade tuur on andnud talle arusaamise, et nüüd peabki ta jääma inimesi aitama. „Ma loodan, et see seiklus läheb edasi,“ sõnab ta. Foto: Tiina Kõrtsini