Foto: MEELIS TOMSON
Eesti
16. november 2019, 00:19

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Haanja mees kohtas riigivanema tütart

See oli 1928. aasta novembris, kui Haanja hobuseparisnik O. sättis ennast laadale hobust ostma. Võru jaamas tuli pikalt rongi oodata ning parisnik tegi ajaviiteks väikesed tropid ja pistis veel paar asunikku (veerandliitrist viinapudelit) tasku, et sõit lõbusamalt läheks.

Meeleolu oli laes, kui rongile hüppas. Ja järjest paremaks läks, kui vagunis kenakest daami märkas. Kähku sai ta naisega jutule.

Too ütles, et on riigivanema tütar. See üllatus tegi parisniku jutusoone lahti. Puhtsüdamlikult rääkis ta, et talus on lood kehvad, põllud ikaldusid ja nüüd ei jäänud muud üle, kui pangast laenu võtta, et laadale minna ja hobune osta. Tutvuse kinnituseks võeti koos riigivanema tütrega aeg-ajalt otse pudelist lonks-kaks ja kui tuju õige heaks oli läinud, tegi daam hämmastava ettepaneku: abiellume!

„Mis sa nüüd hing ütled,“ kirjeldab Võru ajaleht Elu tundeid, mis meest haarasid. „Jätan õige laadale sõidu niisama ja põrutan otse Tallinna, et seal kuninglikud pulmad ära pidada!“ leidis ta otsemaid.

Nüüd mindi rüüpamisega nii hoogu, et viinauimane parisnik vajus tukkuma. Kui ta paar jaama hiljem ärkas, oli „riigivanema tütar“ kadunud ja ühes temaga ka mehe kott kogu hobuse ostmiseks mõeldud rahaga. Ei teadnud vagunis keegi, millal naine maha läks.

Uhkete pulmade asemel pidi Haanja mees nukralt tagasi Võrru kõmpima.