KVARK-sõuFoto: Tiina Kõrtsini
Üritused
15. november 2019, 13:47

GALERII | KVARK-sõu näitas, kuidas end põlema panna

Peaasi on ennast kõigepealt märjaks teha, sest vesi neelab soojust ja nii ei tee tuli viga, selgitasid teadlased enne kui katsealuste peopessa lõkke süütasid. Kodus ei maksa seda järele proovida – seda ütlesid nad ka. Reede päeval Saku suurhallis toimunud KVARK teadussõul, mida reklaamiti kui seninägematult lahedat ja esimest omataolist Eestis, Euroopas ja üldse planeedil Maa, tegid toredad noored teadlased - Arnold Rein Tatunts ja Mats Mikkor – füüsika puust ja punaseks. Väga tuliseks igal juhul, sest suurhalli laval oli nii pauku, plahvatust kui ka tulevärki. Tegemist oli toreda lastesõuga, kus Arnold ja Mats näitlikustasid seitsmenda klassi füüsikaõpiku tarkusi vaatemänguliste teaduskatsetega.

Ehkki noored teadlased näitasid ka mitut visuaalselt tagasihoidlikumat trikki – nagu näiteks pilve tekitamist ja klaasi purukslaulmist (päriselt ka), jäi siiski mulje, et nende süda kuulub tulevärgile, sest tuld ja leeke oli etenduses kõvasti. Mats manas Saku suurhalli lavale mitme meetri kõrguse tulesamba, mis kogu saali hetkeks kuumaks lõi ning näitas, kuidas Liis Lemsalu peopessa lõket teha.
Sõu tipnes Matsi ja Arnoldi üritusega püstitada Guinessi rekord maailma pikima Rubensi toru kasutamisega. Kas rekord ka ametlikult vormistatakse, seda näitab aeg.