Branko Lustig 2015. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
15. november 2019, 09:58

Suri „Schindleri nimekirja“ produtsent, surmalaagrid üle elanud Branko Lustig

87 aasta vanuses on surnud „Schindleri nimekirja“ ja „Gladiaatori“ produtsent Branko Lustig, kes oli noore poisina eluga pääsenud kahest natside koonduslaagrist.

Juudi päritolu Lustig, kes oli üle elanud nii Auschwitzi kui ka Bergen-Belseni koonduslaagri, suri neljapäeval oma sünnimaal Horvaatias, vahendab Hollywood Reporter. Tema lahkumisest teatas juudi filmide festival Festival of Tolerance, mida Lustig oli üle kümne aasta juhatanud.

Branko alustas filmikarjääri omaaaegse Jugoslaavia kohalikes linateostes. Tõestanud end Norman Jewisoni muusikafilmi „Viiuldaja katusel“ (1971) võttepaigaotsijana, sai ta üha rohkem rahvusvahelisi töid, sh Volker Schlöndorffi „Plekktrummis“ (1979), mis pälvis Oscari. Kuldmehikese teenis ka Lustigi osalusel valminud „Sophie valik“ (1982, rež Alan J. Pakula).

1980. aastate lõpus Los Angelesse kolinud, tutvus Lustig Steven Spielbergiga. Nende koostöös sündis „Schindleri nimekiri“, mis tõi Brankole 1994. aastal esimese parima filmi Oscari. „Auschwitzist siiamaani on pikk tee,“ nentis produtsent auhinda vastu võttes. Poisikesena Auschwitzi saabudes oli ta peatselt näinud juutide ülespoomist. Enne surmaminekut olid mehed talle öelnud: "Pea meeles, kuidas me surime, ja räägi sellest maailmale." Selle võttis Lustig oma südameasjaks.

Produtsendina pälvis Lustig parima linateose Oscari ka „Gladiaatori“ eest. Selle režissööri Ridley Scottiga sidus neid pikk ja viljakas koostöö, mille jooksul valmis kokku kuus filmi, sh „Hannibal“, „Allatulistatud Black Hawk“ jt.