Laulja Stefan AirapetjanFoto: Alar Truu
Üritused
14. november 2019, 11:59

„EESTI LAUL“ | Poolfinalist Stefan: otsus osaleda tuli reaalselt viimasel sekundil! (2)

“Tunne on vägev! Äge, et mul on selline võimalus, uuesti hakkab melu ja kõik, mis eelmine aasta oli, otsast peale. Mulle väga meeldib see,” kommenteerib “Eesti laulu” poolfinaali pääsenud Stefan. 

Stefan sai poolfinaali pääsemisest teada eile “Ringvaate” eetris, kui saatejuht Grete Lõbu ning lauluvõistluse boss Tomi Rahula ja žüriiliige Maiken teda sellega üllatasid. Stefan tõdes, et rohkemgi, kui tema jaoks, tuli see uudis üllatusena tema lähedastele, kaasa-arvatud tüdruksõbrale, kuna ta ei olnud pea kellelegi öelnud, et ta sel aastal üldsegi lauluvõistlusele kandideerib.

“Ma tahtsin üllatuse teha. Algul ma tegelikult ka ei plaaninud minna, aga see lugu on sellise sõnumiga, et ma tundsin viimasel sekundil, et peaks ikkagi esitama,” põhjendab Stefan, miks ta kandideerimist saladuses hoidis. 

Stefani sõnul esitaski ta loo “By my side” reaalselt paar sekundit enne kandideerimise lõppu. “Mulle tuli üks märk: üks sõbranna kirjutas, et tal oli raske seis elus, ta pidi ära kolima, aga tema elukaaslane jäi teise korterisse. See lugu räägibki sellest olukorrast,” põhjendab muusik, miks ta tundis tõuget siiski lugu esitada. 

Stefani võistluslugu sündis samuti väga ootamatult: “See sündis täitsa niimoodi, et olime Karliga (loo kaasautor Karl-Ander Reismann - toim.) köögis. Ma läksin talle külla niisama, tšillisime ja tegime midagi. Siis pinistasin kitarri ja ootasin, kuni ta oma nuudlite söömise ära lõpetab. Mängisin kitarri peal midagi ja ütlesin Karlile, et kuula seda, hakkasin laulma.”

“Ta ütles “Oota!”, lõpetas söömise ja jooksis stuudiotuppa. Ma mängisin diivani peal edasi, järgmine hetk läksin sinna, vaatasin, et ta mängis stuudios täpselt seda lugu, mida ma olin tinistanud. Ta ütles, et ma selle sisse laulaks, mis ma köögis laulsin. Nii see kõik juhtuski! Ühe päevaga ja kõik oli improvisatsioon. Algas nuudlisöömisest!” naerab Stefan.

Stefani sõnul saigi lugu ühe päevaga lõplikult purki. “Me hoidsime seda lugu, sest ma ei teadnud, kas ma lähen “Eesti laulule” või mitte. Kuna mul on tulemas uus album ja mul on ka uus lugu praegu väljas. Kusjuures, paljud arvavad, et see lugu ongi mu “Eesti laulu” lugu, aga ei saa olla, sest võistluslugusid ei ole veel avaldatud!” ütleb ta. 

Unistus ei ole Eurovisionil, vaid "Eesti laulul" osalemine!

Sel aastal muudeti “Eesti laulu” võistluse reegleid: nimelt, peavad sel aastal lauluvõistlusele kandideerivad muusikud koheselt esitama võistlusele laulu valmis lõppversiooni. Stefani sõnul teda see muudatus eriti ei kõiguta, kuid nendib, et see muudab asja lihtsamaks nii korraldajate kui osade võistlejate jaoks.

“Mõned muusikud lähevad hulluks ära ega suuda kunagi lõplikku versiooni ühestki laulust teha. Arvavad, et kogu aeg on midagi vaja paremaks teha. See muudab lihtsamaks nende jaoks seda,” usub ta. 

Stefan on “Eesti laulul” eelnevalt osalenud kahel korral ja saanud mõlemal kolmanda koha – aastal 2018 osales ta koosluse Vajé ridades, mullu aga sooloartistina. Laulja sõnul tuleb talle eelnevatel aastatel osalemine kasuks seetõttu, et on juba kõike võistlusel toimuvat kogenud ja oskab paremini toimuvaga arvestada. “Kasvõi küsimustega, mis küsitakse. Närv on kindlasti väiksem, sest olen kõik juba läbi teinud, oskan arvestada rohkem,” ütleb ta. 

Kuna “Eesti laulu” poolfinaalideni on veel mitmeid kuid aega, keskendub Stefan senikaua hoopis oma uuele albumile. “Meil olid nagunii omad plaanid, “Eesti laulu” asi tuli viimasel sekundil. Meil oli plaanis nagunii albumit ja selle kallal käib suur töö,” sõnab ta. 

Kuna Stefan osaleb “Eesti laulul” juba kolmandat korda, siis kas Eurovisionile saamine on tema jaoks suur unistus? “Ma ütleks. et “Eesti laul” on minu jaoks unistus,” vastab ta. “See on nii võimas, saab näidata ennast kogu Eesti rahvale. Eks Eurovision on ka, aga eks ole näha, kuidas läheb, kunagi ei tea!”