Tobias Turk, Miina Rihanna Rõivas, Mia Marta VaheojaFoto: Martin Ahven
Saund
14. november 2019, 17:59

Big Bang Tallinn laste muusikafestival toimub 17.–18. novembril Kultuurikatlas

NOOTIDE VÄGI: laste muusikafestivali saadikud teavad, millised helid maandavad koolistressi

"Mulle meeldib muusikat lihtsalt kuulata, näiteks mõnes kunstitunnis. Aga muusika ka rahustab. Kui ma kuulan näiteks oma lemmikmuusikat, siis hakkab parem," räägib laste muusikafestivali Big Bang Tallinn saadik Miina Rihanna Rõivas Õhtulehele antud intervjuus. 

Belgiast alguse saanud festivali Big Bang eesmärgiks on tuua killuke klassikalist muusikat mängulises võtmes nooremale muusika- ja kultuurisõbrale lähemale. Kuna festival on suunatud eelkõige lastele, on ka festivali "näod" ehk saadikud just lapsed, kes valiti välja kevadel Eesti Kontserdi korraldatud katsetel. Väikeste saadikute eesmärk on festivali ajal suhelda publikuga, intervjueerida seal esinevaid artiste ning käia ka ise intervjuusid andmas. Väljavalitud 11 saadikut on saanud kahepäevase koolituse raames näpunäiteid reporteriametist ka Balti Filmi- ja Meediakoolis, kus neid juhendas teiste seas meediakooli direktor Katrin Saks.

Õhtuleht sai tuttavaks kolme saadikuga: Tobias Turk (15), Mia Marta Vaheoja (13) ja Miina Rihanna Rõivas (10).

Kuidas sattusid festivali Big Bang Tallinn saadikuks?  

Mia Marta: "Lastekoori "Ellerhein" dirigent rääkis meile millalgi sellest ja nõnda sattusin ma katsetele. See on olnud kindlasti uus kogemus. Elus on sellised asjad suhteliselt olulised: kui sa vastutad millegi eest, siis testitakse, kas sa pead vastu. Tundub, et seni on mul hästi läinud."

Miina Rihanna: "Olin muusikatunnis, kui minuga võttis ühendust muusikaõpetaja, kes arvas, et sobiksin sellele festivalile saadikuks. Tulin katsetele ja tundus lahe! Koolitused on väga ägedad olnud."

Tobias: "Mina olevat välja paistnud oma koori dirigendile (Tallinna poistekoori dirigent Lydia Rahula – toim), emotsioonide ja loomuse poolest. Mind soovitati paari teise poisiga katsetele. Katsete ajal küsisin paar rumalat küsimust ja sain sisse (naerab). Samuti sai üks teine koorivend. Mulle on see kogemus väga meeldinud. Samuti meeldib mulle see diplom, mille ma sain Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli poolt, see aitab mind ülejäänud elus. Eriti, kui see käib kokku minu tulevikuplaanidega."

undefined Foto: Martin Ahven

Millist muusikat te kuulate? 

Mia Marta: "Ausalt öeldes kuulan seda, mis ette satub. Mõnikord kuulan popmuusikat, teinekord folki. Eriti palju on folkmuusikat, sest koolistressi peab kuidagi alla võtma. Folk aitab veidi."

Miina Rihanna: "Mina kuulan seda, mis ette satub. Näiteks popmuusikat. Midagi välja eraldi ei too. Aga kuulan kõike, mis näiteks autos kõlab, kui sõidan."

Tobias: "Mina kuulan ansamblit Queen. Eriti pärast seda, kui vaatasin filmi "Bohemian  Rhapsody". Ma saan ka laulda kaasa väga paljudele erinevatele žanritele. Mulle väga meeldib Freddie Mercury improvisatsioonistiil. Ja ka see, et ta oli nii entusiastlik ja elav, tavaelus ja ka laval."

Mia Marta: "Ma satun ka päris tihti Queeni kuulama. Eriti pärast seda, kui käisin vaatamas etendust "Ballet For Life", mis eriti inspireeris ja äratas minus Queeni armastust."

Miina Rihanna: "Minul sellist erilist lemmikut ei ole. Aga äkki Ariana Grande on üks lemmikutest. (arutab hiljem, et ei ole Ariana live-esinemist veel oma silmaga näinud, aga see oleks kindlasti üks hea jõulukink)"

Miina Rihanna Rõivas Foto: Martin Ahven

Millist muusikat teie vanemad kuulavad ja kas nad on teid selles osas ka kuidagi suunanud?

Mia Marta: "Tean, et mu emale meeldib väga džäss ja koorimuusika. Isa muusikaliste eelistuste kohta ausalt öeldes ei ole õrna aimugi! Ta kuulab põhimõtteliselt kõike. Kindlasti kuulab ta eesti muusikat kõvasti rohkem kui ülejäänud pereliikmed."

Miina Rihanna: "Minu ema kuulab kõige uuemat muusikat, mis üldse on. Kui mingi uus lugu tuleb, paneb ta selle kohe playlist'i kordama ja see käib 24/7 (naerab). Isale võibolla meeldib ka Queen. Tänu temale olen käinud ka Queeni live'l, mis oli Eestis."

Tobias: "Minu pere on väga suur muusikahuviline. Vanavanemad olid väga uhked minu poistekoori saavutuste üle."

Mida arvate klassikalisest muusikast? Kui tuttavad olete Mozarti, Bachi, Beethoveni või näiteks Erkki-Sven Tüüri loominguga?

Mia Marta: "Ikka on ette tulnud. Kasvõi muusikatunnis ja vahepeal olen ise sattunud klassikalist muusikat kuulama. Tihti on juhtunud nii, et kuulen midagi mõnes reklaamis ja mõtlen, et see kõlab päris huvitavalt. Hiljem olen selle siis internetist üles otsinud."

Miina Rihanna: "Mina mängin klaverit ja seal saan mängida ka klassikalist muusikat. Lemmikheliloojat ei ole, aga võibolla on see Arvo Pärt."

Tobias: "Kui ma laulsin professionaalses poistekooris, siis käisime välismaal Bachi laulmas. See oli väga tore kogemus ja Bach ongi väga hea helilooja. Koolis on tihti aga nii, et teeme tunni ajal mingit tööd, kus tuleb vaikne olla – näiteks eesti keele tunni ajal. Siis lastakse meile Arvo Pärti, sest see aitab rahuneda ja mõelda oma mõtetele. Mul lähevad muidugi ükskõik mis hetkel mõtted rändama, aga muusika aitab."

Mia Marta: "Mingi tõepõhi sellel on, et klassikaline muusika teeb lapsed targemaks. Aga kindlasti ei ole see ainult klassikaline muusika, mis seda teeb. Midagi seal kindlasti on – see teeb lapsi rohkem kultuursemaks, sest klassikalist muusikat tavaliselt peetakse eriti kultuurseks."

Mia Marta Vaheoja Foto: Martin Ahven

Tobias: "Olen kuulnud uuringutest selle kohta. Mingid inimesed teevad pärast Mozarti  teose kuulamist IQ-testi ja see on tulnud kakskümmend punkti parem kui enne."

Kas te mängite ka ise mingit instrumenti?

Mia Marta: "Väga väiksena mängisin paar aastat klaverit. Aga siis otsustasin, et see ei ole vist minu jaoks. Vanaisa mängis hästi palju pille ja siis ta õpetas mulle midagi."

Miina Rihanna: "Kuna ma väga tahtsin viiulit õppida, mängisin ma seda kaks aastat. Siis sain aru, et see on ikka päris raske. Lasteaiast alates olen ma ka klaverit mänginud. Muidugi on teinekord nii, et tahaksin midagi muud ka teha, aga mõnikord tuleb ikka pilli harjutada (naerab)."

Tobias: "Mina mingit instrumenti ei mängi, aga mul oli kooris instrument, mis mul kurgus on (näitab kaela peale). Olen tahtnud õppida trumme. Kahjuks ei ole mul selleks aega ega ka ruumi, et endale trummikomplekti muretseda. Tahaksin ju ikkagi sellist suurt komplekti."

Kuidas üldse vanemad suhtuvad sellesse, kui laps ärkab üles ja teatab hommikusöögilauas, et homsest olgu trummid olla – tahan neil mängida! Kuidas vanemad teie soovidele vastu tulevad?

Mia Marta: "Minu vanemad, eriti ema, oleksid ikka päris õnnelikud, kui ma midagi sellist teataksin."

Miina Rihanna: "Ema oleks suhteliselt õnnelik, aga isa tahaks pigem telekat vaadata."

Tobias: "Minu käest on mitmeid kordi küsitud, kas tahaksin mingit pilli mängida. Olen alati vastanud, et tahan trummi mängida. Oleme aga alati jõudnud nende punktideni, et see ei ole võimalik."

Te kõik laulate koorides. Mida põnevat olete kooriga ette võtnud?

Mia Marta: "Laulan "Ellerheina" lastekooris. Tegelikult on see minu elu väga palju muutnud. Olen tänu sellele saanud üle suurest lavahirmust, mis mul väiksena oli."

Miina Rihanna: "Mina olen laulnud koolikooris ja mõned aastad laulsin ka ETV muusikastuudio kooris. Sealt sai alguse minu soov päriselt laulma hakata. Nüüd olen Hanna-Liina Võsa muusikalikoolis."

Tobias: "Mina laulsin Tallinna Poistekooris ja seal oli väga tore. Sain väga palju häid sõpru ja kogemusi. Sai palju välismaal käia. Mingil ajal aga ei saanud enam kulutada kuus tundi nädalas koori peale, vaid pidin tegelema muude huvidega, millega tahan elus jätkata. Ma ei tahtnud keskkoolis enam laulda, vaid soovisin kunsti teha."

Tänapäeva lapsed käivad kooris, trennis, kunstiringis, maleringis jne. Lisaks sellele peavad loomulikult hinded ja kooliasjad korras olema. Kui lihtne on teil kõike seda enda päevakavasse panna? Sõprade ja pere jaoks ei jäägi aega?

Mia Marta: "Oleneb, kuidas sa ise oma aega korraldad. Näiteks kui palju aega sa nutiseadmes veedad. See võtab meil kõigil päevas palju rohkem aega, kui me ise seda märkame. Tunnistan ka ise seda endale, et kui nutiseadmeid vähem kasutaksin, oleks mul kindlasti rohkem aega."

Miina Rihanna: "Mõnel päeval läheb tõesti suhteliselt kiireks ja kuigi hästi ei jõua õpitud. See on nõnda ka sellepärast, et jõuan trennist koju, olen väsinud, lähen voodisse ja olen nutiseadmes. Tegelikult peaksin õppima, aga see läheb ikka meelest ära."

Tobias: "Üheksandas klassis on õppimine väga suure koormusega. Seda on raske hobide vahele mahutada. Kokkuvõttes pidingi seepärast koorist lahkuma. Mul tekkis sellest kõigest ka suur stress – koorist, hobidest ja koolist."

Tundub, et stress ei ole tänapäeva lastele enam võõras mõiste. Kas olete seda ise kogenud või näinud seda teiste õpilaste pealt? 

Mia Marta: "Mida vanemaks saad, seda rohkem stressi juurde tuleb. Võib öelda, et tänapäeva lastel on seda kõvasti rohkem kui 20 aastat tagasi. Mina muidugi ei tea seda, sest ei elanud sellel ajal (naerab). Aga see oleneb koormusest ja sellest, kui palju inimesed sõpradega suhtlevad. Kui palju nad oma hobidega tegelevad ja kas nad plaanivad selle kõigega koos ka oma hinded korras hoida.

Minul oli eelmisel aastal hästi suur pinge. Tegelesin iluuisutamisega, aga pidin selle ära lõpetama – see võttis lihtsalt liiga palju aega. Hoidsin ka hindeid hästi korras. Sellel ajal oli stressitase hästi kõrge. Ja siis ma otsustasin, et ehk see iluuisutamine ei ole minu jaoks."

Miina Rihanna: "Mul oli ka nii olnud, et hobide kõrvalt jõuan koju ja siis jääb ikka midagi tegemata. Hommikul siis avastan, et õpetaja on ühe asja juurde pannud. Siis ei jõua õppida, siis on asjad kadunud (naerab). Selline hommikune stress tuleb tavaliselt ikka peale."

Tobias: "Hinded tekitasid minus eriti stressi. Pidin tihti sõpradele ütlema, et "ei saa täna õhtul hängima tulla, pean õppima. Ei saa sinuga arvutimänge täna mängida, pean koori jooksma, mul on kontsert jne". See oli väga tüütu."

Kelleks te siis tahate saada ühel päeval?

Tobias: "Mina tahan ühel päeval saada animaatoriks ja pärast keskkooli edasi minna kunstikooli."

Miina Rihanna: "Ma ei oska veel eriti hästi öelda, aga võibolla muusikalinäitlejaks, kuna mulle meeldib laulda, tantsida ja näidelda."

Mia Marta: "See on küsimus, mida alati küsitakse, aga keegi ei oska tegelikult sellele vastata. Paljud täiskasvanud ise ka ei tea, kelleks nad saada tahavad. Kui ma aga hiljuti Kreekas käisin, siis üks naine ütles mulle, et peaksin juristiks saama. Ütleme siis, et tahan juristiks saada."

Miks peaksid noored end muusikaliselt rohkem harima ja muusikat kuulama? 

Mia Marta: "Muusika aitab tihti pärismaailmast põgeneda. Kui ikkagi väga hulluks läheb, siis võib muusika aidata. Ka õppimise pärast."

Miina Rihanna: "Mulle meeldib muusikat lihtsalt kuulata, näiteks mõnes kunstitunnis. Aga kindlasti siis, kui õpetaja lubab. Mind näiteks muusika rahustab, kui kuulan oma lemmikmuusikat, siis hakkab parem."

Tobias: "Muusika aitab väga emotsionaalselt. Just täna õppisime kirjanduse tunnis seda, kuidas regilaulud aitasid vanarahval võid valmistada, nad said selle õige rütmi kätte. Muusika aitab sellisel juhul tööd teha."

Mia Marta: "Võibolla mõned lapsed kuulavad, et keegi laulab, ja mõtlevad, et tahavad ka seda proovida. See võib neid suunata õigele teele, mille nad võibolla tulevikus valivad. Kindlasti kuskil alles sünnivad tulevikulauljad ja -näitlejad."