Foto: Reuters/Scanpix
Eesti
14. november 2019, 00:16

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas eestlannast kelm seisis Pariisis kohtu ees (1)

Eestlannast noor rahvusvaheline kelm Anna K., kes on spetsialiseerunud neljas Euroopa nurgas varguste toimepanemisele, ilmus Pariisis kohtu ette. Kuna talle ei ole õpetatud prantsuse keelt, siis valmistab valgetverd roosapõsise ja ilusa Anna ülekuulamine teatavaid raskusi, tsiteerib Kaja ning seejärel ka Waba Maa 1926. aastal Prantsuse ajalehti Le Matin ja Le Quotidien. 

Anna oli Pariisis toatüdrukuna teenides oma leivaisa, endise Vene tsaariarmee ohvitseri ja tolle abikaasa tagant miljoni frangi väärtuses kalliskive varastanud. Ühel päeval haaras ta kõik väärtuslikumad ehted kaasa ja põgenes Itaaliasse. Kuid politsei sai Anna kätte, kui ta Roomas rongist maha astus. Vahele jäi kelm seetõttu, et ta veetis ühe ohvitseriga lõbusa öö piirilinnas Ventimiglias ja nii jõudis tagaotsimiskuulutus Rooma enne teda.

Kohtus seletas Anna, et teda õhutasid kalliskive varastama kokaiiniuim ja armuke, eestlane Ramat. Ebamäärane isik, kes kuulu järgi seisvat nõukogude teenistuses, märgib Kaja. Waba Maa andmeil olevat Ramat hoopis Tartu pankur. Kuid tõsi on see, et Anna pagasist leiti kaks Ramati kirja, mis teda vargusele õhutasid.

Kohus mõistis Anna K. kuueks aastaks sunnitööle. Sellega tema häda ei lõppenud. Rahvusvahelist kelmi ootas Berliini, Hamburgi, Budapesti ja Konstantinoopoli politsei. Sealgi oli ta toatüdruk olnud ja pererahvalt briljante varastanud.