Foto: kuvatõmmis saatest/ ERR
Tele
13. november 2019, 20:49

USKUMATU JUHTUM TALLINNAS: invaliid röövis päise päeva ajal talle parkimistrahvi teinud kontrolöri (75)

“Pealtnägijas” räägiti täna uskumatust juhtumist: nimelt toimus Tallinna kesklinnas keset päeva inimrööv. Keskealine mees surus endast vanema naise tumendatud klaasidega maasturi tagaistmele ja kihutas minema.

Ohvriks oli parkimiskontrolör ja röövliks mees, kellele ta hetk varem trahvi tegi. Asja teeb veel üllatavamaks, et agressiivne mees, kes 63aastast naist väänas, on ise väidetavalt invaliid. 

Viis aastat Tallinnas kontrolörina töötanud naine tegi 13. märtsil tavapärast vahetust Uue Maailma piirkonnas. Pilve tänaval seisis üks BMW maastur, millel oli küll invakaart, aga kuna auto klaasi allosas oli tumendatud riba, ei näinud kontrolör seda hästi, ei saanud kontrollida selle õigust ja otsustas välja kirjutada trahvi.

Loetamatu invakaardi pärast 30eurose trahvi teinud kontrolör liikus edasi Väike-Ameerika tänavale, kus nägi järjekordset eeskirjade rikkujat. Samal ajal avastas Pilve tänava BMW X5-e omanik trahviotsuse, istus autosse ja hakkas kontrolöri otsima. 

Kui ta kontrolöri leidis, vehkis ta trahvikviitungiga ja ütles, et palun kustutage see ära. “Mina tegin talle rahulikult selgeks, et mina seda teha ei saa, seda saab teha transpordiamet teie vaide alusel," ütles kontrolör.

Mees ei rahunenud, vaid sõimas vene keeles kontrolöri edasi ning kamadas ta auto juurde, võttis invakaardi ja näitas seda sõimu saatel kontrolörile. 

“Ta küsis kas sa oled pime, kas sa ei näe, siin on invakaart. Mina püüdsin rahulikuks jääda ja mida rahulikum ma olin seda rohkem ta ennast üles küttis,” kirjeldas kontrolör.

Siis läks asi eriti karmiks: päise päeva ajal haaras mees õblukesest kontrolörist kinni, lohistas ta auto tagaistme juurde ja lükkas ta sinna pikali.“Ma olin ehmunud, ma ei teadnud, mis minust edasi saab, mida ta teeb,” tõdes kontrolör.

Agressiivne mees nõudis kontrolörilt ühisteenuste kontori aadressi. “Ma ütlesin, et Endla tänaval ja me sõitsime. Ma olin nii hirmul, ma ei teadnud, mida teha. See oli esimene kord kui mulle niimoodi kallale tuldi. Mul ei tulnud mõttesegi, et kellelegi helistada või välja hüpata.”

Samal ajal sai häirekeskus esimese kõne vastasmajas töötavalt naiselt, kes enda sõnul nägi pealt inimröövi.

BMW jõudis paari minutiga ühisteenuste kontorisse ja juht hakkas seal juba teisi ametnikke sõimama. “Siin ta räuskas edasi, mina läksin rahulikult ära, et oma tööd jätakata,” rääkis kontrolör.

Häirekeskuse kõnele reageerinud politsei hakkas teda samal ajal taga otsima. “Minule helistas tööandja, et ma helistaks politseisse ja annaks teada, kus ma olen. Helistasin, politsei tuli kohale, läksime sündmuskohale.”

Prokuratuur ja politsei tegid kiirelt selgeks, et autoroolis istus 52aastane Juri. “Selle järgi, mida mina nägin, ei saa ma küll täheldada, et tal on mingisugune probleem või takistus liikumises,” tõdes prokurör Natalia Miilvee.

Kas inimröövija oli siis puudega või ei?

Invaliidi sooritatud inimrööv on vaid üks pusletükk suures pildis, mida prokuratuur ja mitmed teised asutused näevad. Puue esineb justkui tervetel inimestel ja eriti siis kui see on paharetile kasulik. 

"Mis puudutab liikumisvõimet, et kui ma vaatasin, kuidas ta seal hüpleb ja jookseb nagu jänes ja tal on nii palju jõudu veel üle, et mitte ise ei liiguks täiesti vabalt mööda tänavat, vaid ta tirib ja lükkab autosse veel teist inimest, et selle jaoks on ju vaja, no kõik on jäine, libe, selle jaoks on vaja veel seal libedal tänaval veel tasakaalu hoida. Et ennast liigutada ja lohistada veel teist inimest. Siis ausalt öelda minu jaoks oli, no ütleme natukene, dissonants nende kahe fakti vahel," lisas Miilvee.

Talvo Rüütlemaa, Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja tõdes, et nii kaua, kui tema on Tallinnas liikluse ja parkimisega tegelenud, ei mäleta ta eelnevalt sellist juhtumit. 

Rüütelmaa ei osanud öelda, miks on arstid otsustanud, et sellele inimesele on vaja väljastada puudega isiku parkimiskaart.

Esmalt kahtlustas prokurör, et Juri puhul on tegemist on invakaardi võltsinguga, aga selgub, et siiski mitte. “Pealtnägija” sõnul on Jurile siiski antud ametlik arstitõend, mille alusel ta invakaardi sai. 

Tallinna transpordiamet, kes väljastab sisuliselt piiranguteta parkimiseks pealinnas invakaarte tunnistab, et kui arst on määranud puude, ei saa amet midagi teha, ehkki kahtlustavad sageli, et kodanik on tegelikult täies elujõus.

Ka prokurör Miilvee tõdes, et näeb sarnaseid kahtlasi invaliide uurimisaluste seas päris tihti.

"Meie töös on üsna tavapärane, lausa harjumuspärane, et kui me lahendame vägivallaga seotud kuritegu. Ma ei tea, mingit peksimist või jooksmist, tõukamist, kuskil tänaval avalikus ruumis, kasutatakse vägivalda, kannatanu lükatakse näiteks maha, siis trambitakse, jalgadega, pekstakse, joostakse ja siis ta jookseb ära, pealtnägijad mõnikord jooksevad järele, üritavad kinni pidada, inimene saab füüsiliselt hakkama kahe inimesega, kolme inimesega ja kui meil on kahtlustav kinni peetud, siis iga teine on liikumispuudega ja puuduliku töövõimega," nentis ta.

Kuigi arstitõendi vaidlustamine on raske ja harukordne, on sotsiaalkindlustusamet tuvastanud viimaste aastate jooksul perearste, kelle nimistus on kahtlaselt palju puudega inimesi. Seetõttu kahtlustab amet mitmeid arste valediagnoosimises.

Inimröövija advokaat: ta võttis kontrolöri kaasa, et too saaks karistatud

Kuigi Juri saates ise kommentaare oma tegude kohta ei jganud, saatis saatele kommentaari mehe advokaat Natalia Lausmaa.

Vandeadvokaat selgitas, et Juri soovis talle trahvi teinud kontrolöri kaasa võtta, et hoopis viimane saaks karistatud. "Kontrolöri tahtis Juri kaasa võtta kontorisse, et kontrolöri juuresolekul esitada tema peale kaebus, kuna Juri arvates ta määras talle viivistasu otsuse valesti ja ta soovis sel momendil, et kontrolör saaks selle eest karistada.”

Advokaadi sõnul on Juri puude otsus ehtne ja seda on pikendatud järgmise aasta lõpuni seoses põlveprobleemiga. Siiski pidi Juri kontrolöri röövimise eest karistusega leppima: ta tunnistas kohtus süüd vabaduse võtmises ja pidi maksma hulga kohtukulusid. 

30eurose parkimistrahvi ei pidanudki ta lõpuks ära maksma, kuna tal oli ametlik invakaart, vaidlustas ta trahviotsuse ja see tühistati.