Kunstiteadlane Mai Levin.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
13. november 2019, 07:32

Eesti Kunstimuuseum kuulutas võltsitud maalid tippteosteks (10)

Kunstiteadlane Mai Levin väljastas kunsti­muuseumi nimel kolme euro eest ekspertiisi­otsuseid ilma maale lähemalt uurimata, misjärel leidis võltsitud Ivan Aivazovski pilt uue omaniku 250 000 euroga.

Soome teise astme kohus arutab alates septembrist Soome suurimat kunstipettust, millega on seotud kümneid maale ning mille kahju ületab 10 miljonit eurot. Soomes toimunud läbiotsimistel leidis politsei kolm Eesti Kunstimuuseumi ametlikul blanketil koostatud ekspertiisiotsust.

Soome kohtus selgus, et alates 1961. aastast Eesti Kunstimuuseumis kunstiteadlasena töötav Levin, kes teosed šedöövriteks tunnistas, ei kasutanud maalide hindamiseks ühtegi abivahendit – isegi mitte ultraviolettvalgust ega mikroskoopi.

Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme teatas Soome politseile, et kolleeg Levin tegi oma tööd nii, nagu oli tollal kombeks ning muuseumil pole säilinud ühtegi vana ekspertiisiotsust, sest need ei kuulunud säilitamisele – ometi on kõigil kolmel Levini omakäelisel ekspertiisiotsusel kiri: „Otsus on koostatud kahes eksemplaris, millest üks jääb omanikule, üks Eesti Kunstimuuseumile.“

Refereeritud artikli täistekst Eesti Ekspressis.