JÄLGI MÄNGU! Lõuna-Korea poistebändi BTS (pildil seitsmiku liige V.) meeletu maailmamenu on tõestus korealaste terava silma ja analüüsivõime võidukäigust. Foto: EPA/Scanpix
Inimesed
13. november 2019, 00:01

Mis on korealaste õnne ja edu saladus?

Taanlased külvavad kogu maailma õnne oma õdususe kunsti hygge'ga, rootslased laulavad kiidulaulu mõõdukusele lagom'ile ja soomlased oma vintskele sisu'le. Kuid uus moehullus on nüüd Koreast pärit nunchi

Korea päritolu Ameerika ajakirjanik ja publitsist Euny Hong on avaldanud raamatu „The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success“ („Nunchi vägi: korealaste õnne ja edu saladus“), milles seletab, et nunchi on oskus teisi kuulata ja nende meeleolu tabada. Sõna ise tähendab laias laastus silmamõõtu, olukorra tajumist ja analüüsimist. Praktikas tähendab nunchi märkamist, kes inimgrupis räägib, kes kuulab, kes segab, kes palub vabandust, kes pööritab silmi, vahendab Briti leht The Guardian. Selle põhjal saab olukorra jälgija sotti grupisisestest suhetest ja hierarhiatest ning üleüldisest meeleolust ning kohandab oma käitumist vastavalt sellele. 

Foto: Amazon.com

Nunchi't ei hinda korealased mitte skaalal hea-halb, vaid aeglane-kiire. Elus lööb läbi see, kel on kiire nunchi - tänu oma tähelepanelikkusele sulandub ta igasse olukorda ja gruppi, loob sidemeid, ei tee prohmakaid ja jätab pädeva mulje. Hongi kinnitusel on kiire nunchi'ga inimesed populaarsemad ning külvavad enda ümber harmooniat. Püsides vakka, kuulates tähelepanelikult ja kogudes enne kõnelema hakkamist infot, saavutavad nad teiste ees edumaa, kuid kannavad ühtlasi hoolt grupi sujuva toimimise eest. 

Hongi sõnul võib nunchi olla introvertide supervõime. Tema ise on suhtlusolukordi läbi nunchi prisma vaadeldes saanud jagu kohmetusest ja ärevusest ning suutnud stressiolukordades rahulikuks jääda. 

Kuid nunchi vägi ei piirdu raamatu autori sõnul üksikisikutega: Korea on paari põlvkonnaga läbi teinud kiire arengu vaesusest kõrgepalgaliseks ja kultuuriliselt mõjukaks riigiks tema väitel just tänu sellele traditsioonilisele hoiakule.