Video: Erki Pärnaku
Poliitika
12. november 2019, 20:27

VIDEO | VALITSUSKRIIS: Ratase sõnutsi võib Järvik praegu ametis jätkata, riigisekretär alustab maaeluministri suhtes uurimist (88)

Maaeluminister Mart Järviku usaldusküsimus on viinud valitsuse kriisi. EKRE on oma ministri toetamise sidunud koalitsiooni püsimisega, Jüri Ratas manitses aga partnereid, et ultimaatumitega kaugele ei jõua. Ratas, EKRE juht Mart Helme ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kohtuvad teisipäeva õhtul, et koalitsiooni jätkusuutlikusest ülevaadet saada.

Kohtumine Stenbocki majas kestis üle kahe tunni ning esimesena astus ajakirjanike ette Jüri Ratas. "Seis on jätkuvalt keeruline. Usaldus valitsusliikmete vahel on tähtis ja oluline. Ütlesin koalitsioonipartneritele, et see küsimus vajab väga selgelt lahendus ja annan riigisekretärile ülesande, et ta teeks selgeks Mart Järviku kui ka tema nõunikuga seotud asjaolud, mis puudutavad nii PRIAt kui ka VTAd. Tuleb vaadata nii volituste andmist, huvide konflikti ning mis on olnud ministri sõnumid listeeriabakteri puhul - kas ta on rääkinud tõtt või valet," selgitas peaminister. 

Ratas ütles, et on konsulteerinud riigisekretäriga ning uurimine võib võtta umbes nädal. Samuti ta toonitas, et kantsler Illar Lemetti osas tuleb vaadata, kuidas edasi minna. Peaminister ütles ka, et kui Arumäel on olnud huvide konflikt, ei saa minister jätkata. 

"Nii kaua kui koalitsioon suudab oma partnerite vahel pidada dialoogi, nii kaua on koalitsioon ka toimiv ja tugev. Küsimus on selles, kui kaua seda suudab. Tänase põhjal ta suudab seda," vastas Ratas küsimusele, kui tugev praegune koalitsioon on. 

"Tundub, et täna on laual see, et koalitsioonipartnerid püüavad leida sellest keerulisest olukorrast väljapääsu. Kas see õnnestub või mitte, eks seda peab näitama järgmised kümme päeva," ütles Ratas, kes toonitas, et tema ettepanek koalitsioonipartneritel oli riigisekretäril alustada uurimist. Ta ka kordas, et tema lahendus antud olukorrale on palve riigisekretärile viia läbi uurimine. 

Peaminister astus ka Mart Järviku vastu, kommenteerides maaeluministri sotsiaalmeediapostitust, milles väitis EKRE poliitik nagu Ratase küsimused on kellegi teise poolt ette kirjutatud: "Ta on kindlasti väga osav Facebookis. Neid küsimusi pole ükski kantsler mulle ette kirjutanud. See on valeväide tema poolt." 

Rataselt küsiti ka, kas ta allus Helmede ultimaatumile, ent vastas, et tegu pole ultimaatumiga, sest riigisekretär hakkab olukorda uurima. 

Kui uurimisel selgub, et Järvik on eksinud, kas on Helmed ka nõus, et ta astub tagasi? "Helmed küll nüüd kolme veretilka ei andnud, aga kui uurimisel selgub, et ta on eksinud või seal on kahtlusi, siis mina tõesti ei näe võimalusi temaga edasi töötamiseks," ütles Ratas. 

Mida ütlesid asjaosalised enne kohtumist?

Teisipäeva õhtu kella 18ks tulid Stenbocki majja lisaks erakonnajuhtidele ka välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa), haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Keskerakond) ja rahandusminister Martin Helme (EKRE).

Mart Helme kordas ajakirjanikele EKRE seisukohti ja jutupunkte - nad pole arvestanud Järviku tagasiastumisega ja usaldavad teda, nemad näevad meedia poolt üles keerutatud tolmu ega näe mingit põhjust, miks peaks erakond maaeluministri meedikära tõttu tagasi kutsuma. 

"Ministrit ei uurita, ei ole kahtlustatavaks kuulutatud ka Arumäed ning pole toodud mingeid fakte tema seotusest korrupitsiooniga. Kõik on meedias üles keerutatud. Selle kohta ütlemegi, et prokuratuur tegutseb kallutatult. Prokuratuur kuulutab kohe tervele ühiskonnale, et inimene on patune. Teate, see on keskaegne inkvisitsioon ja see on piinlik, mis Eesti Vabariigis toimub," rääkis Helme. (Olgu siinkohal märgitud, et prokuratuur algatas Urmas Arumäe osas uurimist, kuid see ei tähenda, et inimene on süüdi. Süütuse presumptsiooni järgi selgub alles menetluse lõpuks, kas inimene on süüdi või ei. - H.P.)

Helir-Valdor Seeder avaldas lootust, et saavad õhtusel kohtumisel täiendavat informatsiooni. "See on kõigi koalitsioonipartnerite ühine soov, et saaksime võimalikult kiiresti selguse faktides, inimeste rollides ning et saaksime langetada hinnangu ja otsuse ning siit edasi minna." 

Mis juhtus enne teisipäeva õhtut?

Esmaspäeval püsisid meediapildis peaasjalikult Keskerakonna ja EKRE ministrid. Peaminister Ratas mainis õhtupimeduses Stenbocki maja ette kogunenud ajakirjanikele, et tema kohtumine Järvikuga usaldust kolleegi vastu ei suurendanud ning järgmised päevad on täis arutelusid koalitsiooni tuleviku üle.

Kuidas käib skandaalis vaikiva partneri Isamaa käsi? „Me sooviksime, et tegevus valitsuses ja kõigi ministrite vahel oleks läbipaistev, arusaadav ja avatud,“ sõnas Seeder. „Mis puudutab konkreetselt Järviku juhtumit, siis siin on vaja faktidele toetuvalt välja selgitada, milline roll on olnud ministril endal, milline roll ametnikel – seegi teema on viimastel päevadel tõstatunud.

Eile õhtul kohtus peaminister minister Järvikuga ja selle kohtumise tulemusel, olen mina aru saanud, jäid mitmed küsimused õhku ja peaministril on täiendavaid küsimusi. Valitsusjuhina ta tegeleb sellega ja meie ootame muidugi ära selgitused, mis veel tänase päeva jooksul selguvad, ja õhtul on erakondade esimeeste kohtumine, kus me küsimust arutame. Loodan, et siis saame ka suurema selguse, et edasisi seisukohti kujundada.“

Uuest koalitsioonist ei mõtle

„Etteheited ja süüdistused (Järvikule), mis ajakirjanduse vahendusel on esile tõstetud, on tegelikult väga tõsised, ja seetõttu tulebki tõde faktiliselt välja selgitada,“ lisas riigikogu aseesimees.

Isamaad võiks mõnes mõttes vaadata praeguse kriisi pantvangiga. Vägikaikavedu käib suuresti teiste koalitsioonipartnerite vahel, kuid seda ajal, mil riigikokku peaks jõudma just Isamaa suurim valimislubadus, teise pensionisamba eelnõu. Seederi sõnul ei ole aga tema ega kolleegide laubal näha hirmuhigi.

„Me ei ole sellist seost küll mõelnud, et menetluses on üks või teine eelnõu, mis nüüd sellest saab. Et valitsus peaks praegu lagunema, mis küll koalitsioonileppes kokku lepitust saab ja äkki vaataks juba, kes võiksid olla uued koalitsioonipartnerid – niisugust mõttelendu me pole endale lubanud,“ sõnas Seeder.

Kas Ratas juhib valitsust või süvariiki?

Et vaidlused Stenbocki majas riigikogu saali pole kandunud, näitas teisipäevane hääletus parlamendis, kus koalitsioon valis Urmas Reitelmanni Euroopa Nõukogu Parlamentaalse Assamblee Eesti delegatsiooni liikmeks. Koalitsioonikaaslastega samas liinis jätsid hääletamata kaks poliitikut.

„Isepäised tegelased nagu Viktoria Ladõnskaja-Kubits ja Mihhail Lotman – neil on pidevalt need probleemid,“ ei teinud EKRE saadik Peeter Ernits esimese vastuhäälest ja teise erapooletuks jäämisest suurt numbrit.

Ernits nimetas praegu valitsuskabinetis toimuvat tormiks veeklaasis. Poliitik kordas Õhtulehega rääkides Järviku sotsiaalmeedias välja käidud (ja Ratase nõuniku ümber lükatud) väidet, et esmaspäevasel kohtumisel olid kõik peaministri küsimused ette valmistanud maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti poolt.

„Süvariik on reaalselt olemas, aga see pole ainult salateenistused, vaid ka ametnikkond, kes on pikalt paigal – sinna kuuluvad ka kantslerid-asekantslerid,“ hindas Ernits, et peaminister usaldab valet leeri. „Kas see on valitsus, mida Jüri Ratas juhib, või juhib ta süvariiki? On elementaarne, et peaminister peaks oma ministreid toetama, et nad saaksid ellu viia plaanitud asju.“

Järvik soovib, et valitsus vabastaks tema kirjavahetuse avalikustanud kantsler Lemetti ametist. Ratase sõnul seda valitsus neljapäevasel istungil kindlasti ei aruta. Ernitsa hinnangul on aga välistatud, et Järvik ja Lemetti tulevikus koos töötada saavad – läheb üks või läheb teine. Ning kui läheb Järvik, lahkub valitsusest ka EKRE.

„Vaatame, mis juhtub. Kui tegu on koalitsioonivalitsusega, kui peaminister ei usalda oma ministrit, aga usaldab ametnikkonda, antud juhul kantslerit, on see selge otsus. Peaminister ütleb sellega, et koalitsiooniga on lõpp, ta ei soovi enam peaminister olla ja nii lihtne see ongi,“ hindas Ernits.