RANGED REEGLID: Jaapanis peetakse tööle kandideerimisel endastmõistetavaks, et naine on valmis kõrgeid kontsi kandma. Nüüd aga selgub, et jaapanlannad peavad naiselikkuse nimel tööpostil prillid eest võtma. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
12. november 2019, 00:01

SKANDAAL: jaapanlannad ei tohi töö juures prille kanda!

Kas prillidega poemüüja näeb kalk välja? Nii väidavad mitmed Jaapani poeketid, kes on keelanud naistöötajatel prille kanda. 

Kas prillidega poemüüja näeb kalk välja? Nii väidavad mitmed Jaapani poeketid, kes on keelanud naistöötajatel prille kanda. 

Prillide kandmine töö juures on muutunud Jaapanis tundlikuks teemaks, kirjutab BBC News. Uudisteväljaannete nagu Nippon TV ja Business Insider andmeil on mitmed firmad, nende seas mõningad poeketid, hotellid ja ilukliinikud, keelanud naistöötajatel oma ametis prille kanda. Põhjendusi on toodud mitmeid: näiteks poemüüjatest pidavat prillid jätma külma ja ebanaiseliku mulje. Jaapani naiseideaal on aga teadupärast sulnilt armas. Lennufirmad on põhjendanud naistöötajate prillikeeldu turvalisusega, ilusektoris töötavate naiste puhul aga takistavat prillid meigi korralikku nägemist. Põhjenduste hulgas on seegi, et prillidega naine näeb ülemäära intelligentne välja. 

Business Insider tsiteerib anonüümsust eelistavat jaapanlannat, kes on 20. eluaastates ning töötab suures kaubamajas administraatorina. Kõik teenindajad on naissoost. Preili A. peamised tööülesanded on klientide teenindamine, aga ka jalutuskärude ja ratastoolide jagamine klientidele. Meessoost ülemus teatas A-le, et prillid on nende kaubamajas keelatud. „Ta ütles seda, nagu oleks see ilmselge. Seletasin seda tookord endale sellega, et prillid on keelatud, kuna peame nägema naiselikumad välja, et prillide kandmine lihtsalt ei sobi.“ Hiljem jõudis A. järeldusele, et ülemuste soov on alluvate ühtlane välimus, „just nagu oleksime mingi võimlemistiimi liikmed“.

Edasi lugemiseks: