NAABRITE TÜLI: Põlvamaale talu ostnud Andres rääkis Katrin Lustile, kuidas tema loomapidajatest naabrid kui piraadid tema maale ja ellu kipuvad.Foto: kuvatõmmis saatest
Tele
11. november 2019, 21:00

„Kuuuurijas“ pulbitseb tuline vaidlus: naabrid on maajagamisega nii tülli pööranud, et ähvardatakse tapmise, vägistamise ja kohtuga (78)

“Kuuuurijas” sai näha tragikoomilist lugu kahest naabrist, kes omavahel nii tülli pööranud, et asjasse on kaastatud nii politsei, vallavalitsus kui kohus. Üksteist filmitakse salaja, aetakse raudkangiga metsa all taga ja kõige tipuks on lubanud üks naabrimees teise ära vägistada.

Lugu sai alguse 2017. aastal, kui Andres Turnas ostis oma perele pisikese talumaja, kus veeta vabad nädalavahetused ja suvepuhkused. Lastele tehti maja kõrvale pisikesed porgandi- ja maasikapeenrad, hoovis lippavad ringi kanad. Andresel on 11 last. Enamuse ajast elab tema pere Vana-Antslas korteris. 

Ideaalne koht privaatseks ajaveetmiseks leiti Leevi külast Põlvamaalt, kus oli müügis vana talumaja, mille ümber palju metsa ja lähimat naabrit polnud isegi silmaga näha. Tundus, et unistus oli täide läinud, kuid õnne kauaks ei jätkunud. 

Andres läks enda sõnul pärast talu ostu 2017. aasta jaanuaris naabrimehe Aivoga sõbralikku tutvust looma, lootuses, et neist saavad suured sõbrad. Kahjuks asi aga nii ei läinud. 

Naaber Aivo on loomapidaja, tal on 300pealine kitsekari ning 16 hobust. Andrese sõnul uitavad tema loomad vabalt ringi ning sellest tüli tekkiski - Andrese talu eelmised omanikud lubasid Aivol loomi oma maa peale sööma lasta, kuid Andresele see enam ei sobinud. 

Andres läks naabrite juurde ja andis teada, et loomad tema maa peale rohkem tulla ei tohi. Aga Andrese sõnul pole tema naabrid sellest aru saanud tänase päevani. “Ta tuleb laia rinnaga peale, teeb, mis tahab. Mina ei ole mitte keegi,” iseloomustas Andres naabrit. Andres viitas ka metsanurgale, kus naabrite poolt üles tõmmatud kaks surnud kalkunit. Mees kahtlustab nõidumist. 

Andrese naabrid Maivi ja Aivo elavad Leevil juba mitukümmend aastat. Nad pevad kitsesid ja teevad hobumatkasid. Andrese sõnul käib naabrite tohutusuur kitsekari aga nii riigi- kui erametsas söömas, mistõttu on metsad elujõuetud. 

“Mina lähen ära, laseb kohe loomad peale. Ühel hommikul ärkasin ja terve hobusekari oli siin. Kes näris sealt seinu… Hobune võib olla väga ettearvamatud, võivad hakata arvama, et nemad peremehed ja inimesele isegi kallale tulla,” rääkis ta. 

Andrese sõnul läks tüli naabritega aina hullemaks ja tal ei jäänud muud üle, kui hakata oma maa ümber ehitama suurt ja kõrget tara, mis lookleb läbi kahe krundi vahelise kraavi. See ei meeldinud muidugi naabritele.

“Kes sa oled, et sa siin aeda ehitad. Meile ei meeldi, et sa siin aeda ehitad,” rääkis Andres naabri reaktsioonist. Kuid aia ehitamist loomade pidamiseks ei piisanud. “Vähemalt kuuel korral on aed maha murtud, läbi saetud, maha lükatud. Seda aeda on nad lõhkunud regulaarselt.”

Andrese sõnul oma jõududega ta enam naabrit talitseda ei jõua. Ta on käinud tülile lahendust otsimas vallas, helistanud kohalikule konstaablile, kuid naabrite vaheline olukord läheb iga päevaga aina hullemaks. 

“Nad on nagu 21. sajandi piraadid, kes tulevad tungivad võõrastena sinu ellu ja hakkavad hirmuga manipuleerima. Andrese sõnul oli naaber isegi tema saunalävele s*ttunud eesmärgiga, et mees sinna sisse astuks. “Astusin ka!” teatas mees.

Naabrite jälitamistegevuse tõttu ei saa isegi seksida

Kuid loomade ja aiaga jändamisega tüli ei piirdu. Kuna Andres kutsus naabri tegevuse peatamiseks kohale ka politsei, kes vajas tõendeid, et just konkreetne naaber aeda lõhub, hakkasid naabrid üksteist jälgima, jälitama ja pildistama. 

“Naaber käibki luuramas! Binokliga käib. Küsin, mida sa tahad, mida sa otsid. Kaameraga käib ringi. Kui midagi head ei saa, lõhub või kisub taimi puruks,” kirjeldas Andres naabrite tegevust. Mehe sõnul filmivad nad üksteist politsei soovitusel asitõendite hankimiseks.

“Isegi seksida ei saa! Kuidas sa neid tibukesi teed, kui kogu aeg on silm peal!” naljatles 11 lapse isa Andres selle peale. Olukord on nii hull, et Andres on isegi metsa kaameraid pannud, et naabrite tegevust jälgida ja politseile näidata, et naabrid käivad loata tema maa peal.

Septembris sai Andres tänu oma koerale naabrinaise oma metsast aga kätte. “Ma tulin tavapäraselt aedu kontrollima. Kui ma tulin, siis tema mind ei näinud, aga koer nägi. Siis läks tagaajamiseks. Helistasin kohe politseile, et mul on tõestusmaterjal, et ta liigub siin ringi. Samal ajal hoidsin naist kinni.”

Andrese sõnul on politsei üritanud naabrite tüli kolme aasta jooksul lahendada, kuid kahjuks tulutult. “Tahaks natukene lahtisemalt liikuda, aga ei saa, sest inimene istub nurgas ja muudkui filmib. 

Andrese sõnul käib naabrite võitlus tõesti juba elu ja surma peale. Hiljuti olevat naabrimees teda raudkangiga taga ajanud. Naabrimees Aivo on Andrese sõnul lubanud ta isegi ära vägistada.

Kolme aasta jooksul pole mees kohalikust vallast mittemingisugust abi ja nüüd polegi tal muud lootust, kui ehk avalik tähelepanu paneb valla töötajad või politseinikud selle nimel tegutsema, et kohutav tüli naabrite vahel saaks ometi lõpu. 

Probleeme hobuse- ja kitsekasvatajatest Maivi ja Aivoga on olnud ka Andrese teisel naabril, Gennadil, kellega Andres ise hulga paremini läbi saab. Gennadi sõnul seisis tema probleem selles, et Maivi ja Aivo korraldasid ratsamatkasid ning lõhkusid sellega tema kodu juures olevat teed. 

Räpina valla haldusspetsialisti Riho Laanoja sõnul on probleemi lahendamiseks minevikus korraldatud Andresele ja Aivole politsei ja vallaametnikega ümarlaud, kuid siis tülikas naaber kohale ei tulnud.

Laanoja sõnul jäävad valla käed selle tüli lahendamiseks lühikeseks. Ja kui politsei ei saa aidata, tuleks mõelda kohtuteele. “Mingid konkreetsed situatsioonid, siis selle järgi saab vaadata, kas tegemist on teemaga, mille puhul saab omavalitsus aidata või siis ikkagi teema, mis puudutab korrakaitseorganeid.”

Vallaametnik Laanoja naabrite tülist aga eriliselt üllatunud polnud, mehe sõnul on see täitsa tavaline Eesti külaelu.

Muidugi on Andrese naabritel Aivol ja Maivil toimuvast täiesti teine nägemus. Muuseas mainis Aivo seda, et käimas on kohtuvaidlus selle üle, et tema naine Maivi saaks Andresele lähenemiskeeldu. Seda seetõttu, et Andres on nende sõnul üks suur ahistaja. 

“Kõik need jutud on politseis olemas ja midagi pole alustatud. Sellest on aru saadud, et ta on välja mõtlenud need. Ta ajab lolli juttu,” ütles Aivo. Näiteks rääkis ta olukorrast, kui Andres Aivo naise Maivi metsast kinni püüdis: Aivo sõnul toimus see hoopis RMK maal, mitte Andrese territooriumil. 

Erinevad ametkonnad naabrite tüli lahendada ei ole suutnud. “Kuuuurija” võttis ühendust ka RMK-ga, kuna Andrese sõnul söödab Aivo oma loomi loata riigimetsas. RMK sõnul vesteldi kohalikega kunagi sel teemal ja nüüdseks on mets suuremaks kasvanud.

Politsei sõnul on nad saanud erinevaid pöördumisi ning alati on neile ka reageeritud. Osapooli on püütud lepitada, lahendusi pakkuda, kuid naabrite kahepoolset soovi kodurahuks seni tekkinud ei ole. Politsei soovitab varakahju nõudega kohtusse pöörduda.