Mario Cipollini. Foto: Sputnik/Scanpix
Jalgrattasport
10. november 2019, 21:49

Endine sprindiäss surmalähedasest kogemusest: loodan, et olen teistele äratuskellaks

Läbi aegade üheks paremaks sprinteriks peetav Mario Cipollini püsib 52aastaselt jätkuvalt kadestamisväärselt heas vormis. Sellest hoolimata avastati mehel hiljuti südameprobleem, mistõttu tuli endisel jalgratturil oktoobris mitu tundi operatsioonilaual oma elu eest võidelda. 

2005. aastal ratturikarjäärile joone alla tõmmanud Cipollini oli parasjagu oma igahommikusel rattatiirul, kui ennast ühtäkki halvasti tundis. Itaallane läks jalamaid endise Liquigasi tohtri Roberto Corsetti juurde, kes pani kärmelt hirmuäratava diagnoosi. Cipollini võinuks vabalt seal hommikul hinge heita. 

"Sportlasena oled harjunud, et oled tavapäraselt terve kui purikas, mistõttu oli väga kummaline kuulda, et minul diagnoositi krooniline südameprobleem," meenutas Cipollini. "Olen õnnelik, et mul õnnestus Dr. Corsetti jutule saada, sest paljudel pole selliseid tutvusi. Ühtlasi hakkasin mõtlema, et võib-olla sundisin oma südant sportlaskarjääri jooksul liiga palju tagant."

Itallane sõnas, et otsest ravis tema südameprobleemile polegi, kuid pärast operatsiooni on olukord paranenud. Siiski, jaanuarini ei tohi ta enam sadulasse ronida. "Pean nüüd puhkama," sõnas ta La Gazzetta dello Spordile.

Cipollini puhul sai määravaks südamerikke varajane avastamine. "Ma loodan, et olen teistele äratuskellaks. Ratturite arstlikud kontrollid pole just kõige põhjalikumad. Õnneks aitab tehnoloogia areng siinkohal kaasa ning äkki õnnestub meil nii mõnigi surm ära hoida," sõnas rattur. 

Enda tervisest rääkides jäi Cipollini optimistlikuks: "Tegemist on järjekordse võistlusega, mille kavatsen võita. Olen kõigest 52aastane ja tahan elus palju korda saata. Kavatsen ennast oma tütarde nimel pealaest jalatallani läbi uurida, sest mõne kroonilise haiguse avastamine võib ka neid tulevikus säästa."