Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
9. november 2019, 11:00

Lady Gaga tunnistab, et tal oli pikka aega kombeks end lõikuda (3)

Lady Gaga räägib ajakirja Elle avameelses intervjuus oma vaimse tervise probleemidest, sealhulgas enesevigastamisest. "Olin pikka aega eneselõikuja."

Superstaar andis intervjuu maailma ühele mõjukamale naisele Oprah Winfreyle. Mõlemad on katsumustes karastunud. Lady Gaga rääkis, et pruugib fibromüalgiavalude vastu pidevalt ravimeid. Ka kunagised hingetraumad on valusad, kuid ta peab vajalikuks kõik südamelt ära rääkida. "Olin pikka aega eneselõikuja ja ainus viis, kuidas ma suutsin enese lõikumise ja vigastamise lõpetada, oli arusaam, et ma üritan sellega inimestele näidata, et mul on valus - selle asemel, et neile sellest rääkida ja abi paluda."

Laulja ja näitleja manitseb kõiki abi otsima, kui neil on käsil raske eluperiood. "Olen väga tänulik, et ma seda [enese vigastamist] enam ei tee. Ma ei taha seda heas valguses näidata."

Gaga soovitab ka väikest nippi: enesevigastamistungi, aga ka enesetapu idealiseerimise vastu aitab jää. "Kui panna käed kausitäie jääkülma vee sisse, annab see närvisüsteemile šoki ja toob sind reaalsusesse tagasi."

Superstaar räägib ka oma traumajärgsest stressist - ta elas kunagi üle vägistamise - ning piinavast fibromüalgiast. Gaga on veendunud, et need kaks on vähemasti tema puhul seotud.

Elu hirmsaimaks üleelamiseks nimetab ta psühhoosihoogu, mis teda kunagi tabas. Ta suutis ahastusest vaid röökida. "Ma ei saanud aru, mis toimub, sest kogu mu keha läks tuimaks; ma olin reaalsusest täiesti irdunud." Ta viidi kiirabiosakonda ja sai psühhiaatrilt rahusteid. Noor naine oli veendunud, et ta ei suuda eales normaalset elu elada. Kuid suurte vaimsete pingutuste abil läks see tal korda. "Ravimitest on abi, aga selleks, et need tõesti toimiksid, on vaja ka teraapiat. Sa pead ka oma panuse andma."