Foto: Heiko Kruusi
Eesti
9. november 2019, 00:13

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas saarel teati: Leninit ei võetud taevasse (10)

Aksi saarel sündinud August Luusmann elas juba Pranglil, kui Esmaspäev temast 1925. aastal kirjutas: ta nokitseb puutöö kõrval orelit mängida ja paneb lauluviise paberile. Seda,  et Luusmann oli ka agar fotograaf ja Eesti Rahva Muuseumi kaastöötaja, leht ei tea.

Küll aga teab Esmaspäev, et ta on komponeerinud hulga marsse, mida kodumaal ei tunta. Seda agaram olevat Luusmann olnud neid väljamaale saatmas: ta saatis Taani kuningale kingituseks seitse omaloomingulist marssi. Viimaselt tuli prantsuskeelne vastus, mille Luusmann pani raami ja riputas seinale. Sinna on seatud ka Soome presidendi adjutandilt tulnud tänusõnad – president oli kingiks samuti seitse marssi saanud.

„Hiljem saatis Leninile veel enne ta surma oma helitööd mälestuseks. Kuid Moskvast ei tulnud mingit vastust. Luusmann on nüüd pahane ja peab Leninit täiesti viisakuseta riigivalitsejaks. Tema arvates olevat Lenini seisukord nüüd pärast surma kaunis vilets. Prangli saarele jõudnud teadete järele ei olevat Leninit taevas vastu võetud. Peetrus öelnud juba väravate vahelt: „Mine aga paradiisi, mis sa Venemaal lõid!“ Ka põrgus seesama lugu. Sinna ukse taha jõudes olnud esimene lause vanapaganalt: „Mine aga tagasi sinna põrgu, mis sa Venemaal ise valmistasid!“ Ja nüüd hulgub Lenin Luusmanni teada juba üle aasta taeva ja põrgu vahel,“ kirjutab Esmaspäev Luusmanni toonastest mõtteist.