Katrin LustFoto: Kalev Lilleorg
Tele
8. november 2019, 13:09

Katrin Lust võitis kohtus Allan Oolot: see on minu jaoks tegelikult suur võit (53)

Mullu mais kaebas staarkiropraktik Allan Oolo kohtusse saatejuht Katrin Lusti.  "Kuuuurija" paljastas, et end doktoriks nimetav Oolo polegi arst.  Kiropraktik püüdis vastukäiguna kohtu kaudu saadet ära keelata ning kaebas Lusti lõpuks ka kohtusse, kuid nüüd on selge, et selle võitluse võitis Lust. 

"Võitsin Oolot kohtus ja seda kõigis punktides, mida ta kohtu kaudu minult nõudis. Ka oodatud suurt summat valuraha ta minult ei saa, vaid nüüd peab ta masseerima päris paljusid kliente, sest tal tuleb nii mulle kui ka TV3’le ja oma geiaktivistist juristile Reimo Metsale tasuda õigusabikuludeks umbes 20 000 eurot!" kirjutab Katrin sotsiaalmeedias.

"See on ühtlasi ka sõnum kõigile õnneotsijatele, kes soovivad Eesti kohtusüsteemi ära kasutada. Minu lood valmivad minu meeskonna ja Eesti parimate advokaatidega koostöös ja minu saadetes ei ole midagi juhuslikku, vaid me oleme igasse oma saatesse panustanud tohutu hulga tööd!"

"Kohtulahend oli 46 lehekülge pikk ja 22 punkti olid, mida pidime ümber lükkama. Aga kõikides punktides jäi meile õigus. See tõepoolest näitab seda, et väide, kuidas ma lahmin või midagi juhuslikku saatesse satub, ei vasta tõele. Mina, mu meeskond ja advokaadid teeme ikkagi iga saate puhul tööd, me kontrollime igat vihjet jne," lisab Lust Õhtulehele antud kommentaaris.

Katrin Lust: mul ei olnud hirmu, et kaotan selle protsessi

"See on minu jaoks tegelikult suur võit. Teine suur võit oli muidugi ka prokuratuuri sissekande ja kahtlustuse lõpetamine," tõdeb ta.

Vastuseks küsimusele, kas tal oli ka hirm, et ta võib selle protsessi kaotada ütleb ta: "Tegelikult mitte, sest kõik minu saated on avokaadid üle vaadanud. Midagi ei lähe nii eetrisse, et Lust vajutab rohelist nuppu. Lood käivad enne eetrit mitu tasandit läbi ja eriti, kui on kahtlus, et asi võib kohtusse minna. Siis vaatavad advokaadid saate üle ja võtavad sealt välja kõik lausejupid, millest võiks probleem tekkida. Või siis tuleb neid saates tõenditega tõendada.

Allan Oolo proovis seda saadet ju ka enne eetrisseminekut ära keelata, nii, et see looga olid advokaadid juba tegelenud. Üldiselt teeme muidugi kõikide lugudega seda, aga see lugu oli eriti huviorbiidis."

"Aga kui küsite minult, kas ma algusest peale lõin jalaga ukse lahti ja mõtlesin, et võidan... sellist asja ei saa ma endale lubada. Asi oli kohtus ja kohtuotsuse ootamine on kõigile osapooltele - isegi, kui arvad, et sul on täielik õigus - alati närvesööv protsess," lisab ta. "See võtab tohutult raha, aga õnneks peab härra Oolo tagasi maksma õigusabikulud nii minule kui TV3-le."

Mullu mais eetris olnud "Kuuuurija" paljastas, et end doktoriks nimetav staarkiropraktik Allan Oolo polegi päriselt arst, vaid kiropraktik ning ta ei ole registreeritud tervishoiutöötajate registris, mis omakorda tähendab, et ta ei tohi läbi viia teatud protseduure, mida ta tegi. Oolo püüdis vastukäiguna kohtu kaudu saadet ära keelata.

Katrin Lust üritas terve nädala Oologa kontakti saada, et anda talle võimalus enda kaitseks midagi öelda. Paraku ei vastanud mees ei kõnedele ega kirjadele. Viimaks läks "Kuuuurija" saatemeeskond tema kliinikusse kohale, et näha dokumenti, mis tõestaks, et Oolo on tegelikult arst ning saada temaga rääkida. Paraku keeldus Oolo Lustiga suhtlemast ning ühtki dokumenti saatejuht samuti ei näinud. 

Terviseamet keelas Oolol arstina töötamise

Kohtu saatekeeld tuli vaid 8 tundi enne saate eetrisseminekut ja Lust rääkis toona, et lühike ettetatamisaeg ei andnud võimalus saate aega ümber mängida. "Kui alustame hooaega nelja-viie saatega, mille lood on ette tehtud, siis paratamatult pole neid (varulugusid –toim) 17 nädala jooksul alati võtta. Oolo saade võttis põhjalikkuse tõttu ka tavapärasest rohkem aega. Ma teadsin, et Oolo võib pöörduda kohtusse. Aga ma võtsin riski ja panin kogu oma auru sellesse saatesse ega hakanud puusalt lahmima, et varusaadet teha."

Augustis kinnitas Terviseameti kommunikatsiooninõunik Iiris Saluri "Kuuuurijale", et Allan Oolole Canadian Memorial Chiropractic College`i poolt väljastatud diplom ei anna talle õigust töötada Eestis tervishoiutöötajana ega kasutada enda reklaamimiseks sõna "doktor". "Riikliku järelevalvemenetluse otsusena on terviseamet teinud ettekirjutused kolmele arstile tervishoiuteenuse osutamise eest tegevuskohas, millel puudub tervishoiuteenuse osutamise tegevusluba," ütles Saluri. 

Oolo nõudis raha ja väidete ümberlükkamist

Oolo nõudis kohtus oma varaliste autoriõiguste rikkumise eest varalist kahjuhüvitist (1000 eurot); varalise autoriõiguste rikkumise eest saadud tulu (7575,04 eurot); mittevaralist kahjuhüvitist isiklike autoriõiguste rikkumise eest; mittevaralist kahjuhüvitist seoses enda kujutise kasutamisega; mittevaralist kahjuhüvitist seoses ebakohaste väärtushinnangute, ebaõigete faktiväidete esitamise ning au ja head nime teotavate andmete avaldamisega kohtu äranägemisel õiglases ulatuses; kohustust eemaldada järelvaatamisest 14.05.2018 eetris olnud "Kuuuurija" ja kohustust kohtulahendi jõustumisele järgneva kuu esimesel esmaspäeval ajavahemikus kell 20-21 TV3 eetris lükkama ümber esitatud valeväited saate formaadis.

Kohus otsustas Allan Oolo hagi rahuldamata jätta ning tal tuleb kanda kõik menetluskulud, mida on kokku umbes 20 000 eurot.