James Dean ja Natalie Wood filmis "Põhjuseta mässaja" (1955).Foto: Topham Picturepoint/Scanpix
Inimesed
9. november 2019, 10:00

ON SEE EETILINE? James Dean äratatakse uue filmi jaoks surnuist (1)

Hollywoodi legend James Dean äratatakse surnuist üles: 64 aastat tagasi autoavariis hukkunud näitleja hakkab tänu arvutikunstnike käteosavusele mängima uues Vietnami sõja teemalises draamas. Mitmed staarid on aga seda ettevõtmist teravalt kritiseerinud.

Väljaande Hollywood Reporter teatel on režissöörid Anton Ernst ja Tati Golykh saanud Deani perelt loa kasutada tema kujutist uues sõjadraamas, mis põhineb Gareth Crockeri romaanil "Finding Jack". Teos räägib enesetapumõtetega sõdurist, kes sõbruneb Vietnami sõja ajal Jacki-nimelise labradoriga, kuid on sunnitud koera maha jätma, kui USA väed riigist taanduvad.

Kineastid kasutavad Deani kuju loomiseks olemasolevaid filmikaadreid ja fotosid. Repliigid loeb sisse teine näitleja. Ernst rääkis Holllywood Reporterile, et osatäitjat otsiti kaua. "Pärast kuudepikkust uurimist langetasime otsuse James Deani kasuks."

24aastane Dean hukkus 1955. aastal autoavariis. Selleks ajaks oli ekraanile jõudnud vaid üks tema suurfilmidest - "Hommiku pool Eedenit". Ülejäänud kaks - "Põhjuseta mässaja" ja "Gigant" - jõudsid ekraanile alles postuumselt.

Ernsti kinnitusel on Deani suguvõsa andnud neile oma õnnistuse. "Pere võtab seda Deani neljanda filmina - filmina, mida ta teha ei jõudnud. Me ei kavatse tema fänne alt vedada."

Kuid mitmed tuntud isikud on uut projekti teravalt kritiseerinud. Näitleja Chris Evans ironiseerib Twitteris: "Jamesil oleks kindlasti väga hea meel. Ehk paneme arvuti meile mõnd uut Picasso maali tegema. Või paari uut John Lennoni laulu kirjutama."

Ka "Sõrmuste isanda" staari Elijah Woodi arvates ei tohiks midagi sellist ette võtta.

2014. aastal surnud Robin Williamsi tütar Zelda nimetab uue filmi plaani maitsetuks. Tema ise keelas 25 aastaks oma isa kujutise kasutamise.

"Mis võiks takistada ravimifirmal Chaplinit surnuist üles äratamast, et ta tablette müüma hakkaks, või [Lauren] Bacalli mõnd halba madinafilmi näitlema panemast?" Zelda toonitab: kui elusate inimeste asemel hakatakse filmides digistaare kasutama, on see näitlejate ja grimeerijate suhtes ebaaus. "Kui vaja on vaid raha ja mõne kauge sugulase nõusolekut, on tulevik TUME ja tulvil korporatiivseid kummitusi."