Adèle Haenel 2017. aastal. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
7. november 2019, 11:28

SKANDAAL: filmirežissöör ahistas lapsnäitlejat 12. eluaastast saadik (4)

Prantsusmaad raputab #metoo skandaal: nimekas näitlejanna Adèle Haenel (30) süüdistab režissöör Christophe Ruggiat (54) seksuaalses ahistamises, mis olevat alanud, kui ta oli vaid 12aastane. 

Haenel seletab pikas ja emotsionaalses intervjuus veebisaidile Mediapart, et otsustas suu puhtaks rääkida pärast Michael Jacksoni teemalise dokfilmi "Leaving Neverland" vaatamist. Näitlejatar jõudis arusaamisele, et oli langenud pedofiili ohvriks. "Mõistsin, et olin liiga kaua klammerdunud Christophe Ruggia versiooni külge, et tegu oli armastuslooga..." vahendab BBC News.

Haenel oli 12aastane, kui Ruggia võttis ta oma filmi "Les diables" ("Saatanad", 2001). Tüdruk mängis autistlikku orbu, kes asub koos vennaga ema-isa otsima. See oli Adèle'i esimene filmiroll. Ruggia oli tema ande avastaja.

Ligi 30 tunnistajat intervjueerinud Mediapart kirjutab, et lavastajal tekkis oma lapstähe vastu kirg. Seda märkasid ka teised võtteplatsil olnud näitlejad ja tehniline tiim. Režissöör tuuritanud koos Haeneliga filmi reklaamimiseks ringi ja kutsunud ta hiljem oma koju.

Christophe Ruggia 2015. aastal. Foto: AFP/Scanpix

Adèle'i sõnul hakkas Ruggia talle oma kodus ligi tikkuma: puudutas teda, üritas suudelda ja avaldas armastust. Seksuaalne ahistamine kestnud tüdruku 15. eluaastani. Siis tabas Adèle'i sügav hingekriis: ta üritas suhteid Ruggiaga katkestada ning palus tema kaaskonnalt abi – kuid osavõtlikkust olevat ilmutanud vaid vähesed. 

Ruggia eitab Haeneli pilastamist, kuid tunnistab vigu. "Ma ei saanud aru, et mu jumaldamine, ja lootused, mida olin tema peale pannud, võivad tema noorust arvestades mõnikord tüütud tunduda. Kui nii oli... siis palun temalt andestust," vahendab BBC News režissööri avaldust.

Mitmed kuulsused on Haenelile sotsiaalmeedias toetust avaldanud, nende seas näitlejanna Marion Cotillard, kes kiidab kolleegi julgust ja nimetab seda määratult heldeks kingituseks. "Sa murrad niivõrd rõhuva vaikuse." Prantsuse filmitööstust on korduvalt süüdistatud ringkaitses, mis ei võimalda ahistamist kogenud näitlejataridel suud avada.

Haenel ütleb, et ei kaeba Ruggiat kohtusse, kuna tal puudub usk Prantsuse kohtuvõimu. Prokuratuur on tema artikli põhjal siiski juurdlust alustanud. Prantsuse filmirežissööride ühing, mille kaaspresidendina Ruggia on mitu ametiaega tegutsenud, heitis lavastaja oma ridadest välja. Sellist sammu pole ühing varem astunud, kuigi seni on seksiskandaalidesse sattunud nimekad režissöörid Roman Polanski ja Luc Besson. 

Haenel on sestsaadik mänginud umbes veerandsajas filmis ning pälvinud kaks Césari auhinda, mida nimetatakse Prantsuse Oscariteks. Ruggia on erilist edu saavutamata vändanud vaid käputäie filme. Viimastel aastatel on ta silma paistnud immigrantide õiguste eest võitlejana.