Hatari 2019. aasta Eurovisionil. Foto: Jörgen Norkroos
Saund
5. november 2019, 10:35

Iisraeli kõmubänd tunnistab, et osales Eurovisionil vaid poliitprotestiks (4)

Tänavukevadisel Tel Avivi Eurovisionil Palestiina lippe demonstreerinud Islandi antikapitalistlik sadomasoansambel Hatari seletab, et osales lauluvõistlusel ennekõike poliitilise protestimise nimel.

Hatari tekitas Tel Avivis furoori, esinedes sadomaso- ja fetišikostüümides ning puuride ja leekide taustal. Pala "Hatrið mun sigra" ("Viha pääseb võimule") saavutas üllatuslikult kümnenda koha. Kuid artistide puhketoas tõstsid Hatari liikmed rahulikult üles Palestiina lipud ja plakatid, protestimaks Palestiina alade okupeerimise vastu Iisraeli poolt. Sellest sündis tohutu skandaal.

Ansambli solist Matthías Tryggvi Haraldson seletas Briti veebiväljaandele Metro, et poliitprotest oligi bändi eesmärk. "Et teadvustada üldsusele Palestiina alade okupeerimist ja toimuvat pinkwashing'ut. Kuid tolle hetkeni polnud meil teada, mis kuju see protsess võtab. Meie käsutuses olid vahendid teadlikkuse tõstmiseks." Palestiinale avaldas toetust ka Eurovisioni finaalis esinenud superstaar Madonna. 

Kritiseerijad süüdistavad Iisraeli võime küünilises pinkwashing'us ehk roosapesus – vrld rohepesu –, LGBTQ kogukonna õiguste silmakirjalikus kaitsmises, juhtimaks tähelepanu eemale palestiinlaste vastu toime pandud inimõiguskuritegudelt. Veebikülg nopinkwashing.org.uk seletab, et roosapesu mängivat rassistlikel stereotüüpidel: et moslemid ja araablased on teravalt homo- ja transfoobsed, iisraellased aga läänelikult sallivad. Sallivusest annab aimu ka Eurovisioni korraldamine, mis on traditsiooniliselt muutunud seksuaalvähemuste peoks. 

Euroopa Ringhäälingute Liit EBU andis mõista, et Hatari ja Island saavad Eurovisioni poliitneutraalsuse reegli rikkumise eest karistada, kuid lõpuks määrati Islandi riiklikule ringhäälingule vaid 5000 euro suurune trahv. 

Hatari on pärast Eurovisioni teinud koostööd Palestiina kunstniku Bashar Muradiga.