Marie Laforêt ja režissöör Jean-Gabriel Albicocco 1961. aastal oma pulmapäeval. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
4. november 2019, 10:34

Suri kuldsilmadega tüdrukuks kutsutud Prantsuse ekraanilegend (5)

Šveitsis suri hingedepäeval 80 aasta vanuses nimekas Prantsuse päritolu laulja ja näitleja Marie Laforêt.

Hilisemas elus Šveitsi kodakondsusega, kuid Prantsusmaal sündinud Marie karjäär sai alguse 1959. aastal täiesti juhuslikult, kui ta asendas viimasel minutil oma õde Prantsuse raadiokonkursil "Tähe sünd" ja võitis selle. Režissöör Louis Malle kutsus neiu oma filmi "Vabadus" (mis paraku jäi lõpuks valmimata), nii et Laforêt' ekraanidebüüdiks kujunes Patricia Highsmithi romaanil „Andekas härra Ripley" põhinenud draama "Plein soleil" (1960), kus tema partneriks oli Alain Delon. 

Marie sai tänu filmile tuntuks ning mängis 1960. aastatel mitmetes linateostes. Abiellunud režissöör Jean-Gabriel Albicoccoga, sai ta rolli mitmes tema filmis, sealhulgas Balzacil põhinevas "Kuldsilmadega tüdrukus" - sellest kujunes Laforêt' hellitusnimi. 

Filmiga "Saint Tropez' blues" sai Marie ilmutada oma lauluannet ning kogus populaarsust oma singlitega, mis polnud tolle aja Prantsuse levimuusikale tüüpilised yé-yé-laulukesed, vaid küpsema tooniga ning ammutasid inspiratsiooni Lõuna-Ameerika ja Ida-Euroopa rahvamuusikast. 

Maroko juudist ärimehe Judas Azuelosega sai Marie kaks last. Tütar Lisa Azuelos on nimekas kineast, kes väntas filmi teisest kuulsast prantsuse lauljannast Dalidast.

Marie kaotas 1970. aastatel vähehaaval huvi muusika vastu. Kolinud 1978 Šveitsi, avas ta seal kunstigalerii ja hülgas muusika sootuks. 1980. aastatel mängis Laforêt mõnes Prantsuse ja Itaalia filmis, 1993 tegi lauljana comeback'i, kuid jätkas näitlejannana nii ekraanil kui laval. Kui Marie 2005. aastal Prantsusmaal kontserditurnee korraldas - esmakordselt pärast 1972. aastat -, olid kõik saalid välja müüdud.