TUNDLIKU ROBOTKÄEGA MEES: Nathan Copeland sai tänu mõtte jõul juhitavale robotkäele tagasi kompimisvõime, mille ta oli kaotanud kümme aastat varem autoõnnetuses altpoolt kaela halvatuks jäädes. Noormees on juba neli aastat Pittsburghi ülikooli teadlastele katsejäneseks olnud ning muretseb, mis saab siis, kui tema ajju siiratud nõelakestega implantaat (pildil) enam töökõlblik pole. Foto: VIDA PRESS
Maailm
2. november 2019, 00:01

Ajuimplantaadid võimaldavad juba praegu mõtte jõul robotkätt ja arvutikursorit liigutada, aga ka SMSe saata.

Kas mõtleme tulevikus ajuimplantaadi abil?

Nathan Copelandil polnud suurt midagi kaotada. Ta oli 18aastaselt üle terve keha halvatuks jäänud. Autoavarii. Kümme aastat polnud noor ameeriklane oma käsi-jalgu tundnud ega liigutada suutnud. Ja nüüd pakuti talle harukordset võimalust: tema ajju paigaldatakse robotkäega ühendatud mikroskeem. Nathan saab robotkätt mõtte jõul liigutada. Ja tunneb, kui seda puudutatakse. 

Nathan rääkis 2016. aastal USA ajakirjale New Yorker, et oli esimese kursuse tudeng, kui ta tol vihmasel 2004. aasta ööl kaela murdis ja altpoolt kaela halvatuks jäi. Sellele libedale maanteele jäid kogu tema senine elu ja tulevikuplaanid. Keskkoolis süvendatult matemaatikat ja füüsikat õppinud poiss oli unistanud nanotootmise eksperdiks saamisest, nüüd aga vajas ta abi kõige lihtsamateski igapäevatoimingutes. Ülikool jäi määramata ajaks pooleli. Nathan lasi end õige varsti pärast õnnetust kirja panna kliiniliste katsete kandidaatide nimekirja. Kulus aga ligi kümme aastat, enne kui talle tuli Pennsylvania osariigis asuvast Pittsburghi ülikoolist kutse. Kas Nathan soovib osaleda eksperimentaaluurimuses?

Edasi lugemiseks: