Roosiaia vastuvõtt - Andrus Vaarik; Marta VaarikFoto: Martin Ahven
Inimesed
29. oktoober 2019, 23:25

Marta Vaariku kuues isikunäitus räägib emaks ja naiseks olemisest

Püha püss! Marta Vaarik promob personaalnäitust puhta paljalt koos isa ja pojaga! (165)

Kunstnik Marta Vaarik, kes sai suve lõpus maha üliägeda mõminaräppar nublu muusikavideoga „Für Oksana“, oskab üllatada. Seekord personaalnäitusega, mille plakatil on puhta paljalt koos isa, näitleja Andrus Vaariku ja poeg Aadamaga. 

“Ma seilan mööda piraadimerd ja ükski ..üra mind ei takista”, on provokatiivse näituse hüüdlause. Näitus avatakse peagi EKA Galeriis ja seda võib kaeda kuni 30. novembrini. 

Vaariku kuues isikunäitus on jätk 2017. a toimunud näitusele “Seestunud”. Ekspressiivne, provokatiivne, hulljulge ja südamlik näitus räägib Marta sõnul naiseks ja emaks olemisest, maailma päästmisest, laste kasvatamisest ja kaisus olemisest. Kunstnik jälgib oma lähisuhteid ning otsib järeldusi, millega päästa maailma. Loe samal teemal ka SIIT!

“Nahk on meie kontakt maailmaga. Tõmba varrukad üles ja silita ühe käega teist. See on tunne. Me tunneme ja õpime tundma oma keha läbi paituste, hellitamise ja kaisus hoidmise," räägib Marta emotsionaalselt. "Vahel ei ole vaja üle mõelda! Veider tunne tekitab veidraid mõtteid. Aga kui sa tead, et see on vaid tunne ja ei hakka oma ajuga koostöös forsseerima, võid vahel lihtsalt tunda, ilma sellele keeleliselt omadusi omistamata. Asjad lihtsalt on nagu nad on. Kui me hakkame midagi liialt seletama võime täiesti rappa joosta. Meie saame proovida maailma päästa, aga kui me oma lapsed empaatiliseks kasvatame, teevad nad seda juba loomuomaselt! Naised on kõikvõimsad ja peavad hakkama ennast usaldama sellisena nagu nad on, sest kõik inimesed kasvavad ema sees! Mul on vedanud, et mind hoiti kaisus,” lisab Marta.

Marta Vaarik (33) on lõpetanud EKA maali eriala BA ning hetkel õpib ta EKA kaasaegse kunsti magistriõppekaval. Ta on täiendanud end Berliinis, UDK-s Josephine Pryde’i käe all. Käesolev näitus EKA Galeriis on tema kuues isikunäitus ja ta on osalenud grupinäitustel Eestis ja Berliinis. Vaarik töötab meediumitega maal, foto, performance, video jt.