Meeleavaldajad Santiagos.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
29. oktoober 2019, 18:43

SURMAD JA SÜÜTAMISED: ebavõrdsus ja poliitikute mõistmatus on Tšiili rahva marru ajanud (2)

Tšiili pealinn Santiago, samuti mitmed teised suuremad linnad on juba enam kui nädal aega sisuliselt kui halvatud, sest käimas on massilised meeleavaldused, mis kohati muutuvad ka vägivaldseiks. Hukkunud on 20 inimest.

Protestid said alguse metroopiletite hinnatõusust, ent see oli vaid rahutuste ajendiks. See, et praeguseks loobus valitsus piletihindade tõstmiseks, polegi meeleavaldajatele enam oluline. Laupäeval marssis Santiagos üle miljoni inimese.

Politsei üritab vihaseid meeleavaldajaid veekahuritega laiali ajada ning linnades valitseb tõeline kaos, kuna meeleavaldajad süütavad hooneid: tuleroaks on langenud rõivavabrik, ostukeskus, isegi üks maa-alune metroopeatus. Korravalvurite ründamiseks lähevad käiku kõik vahendid, mida tänavalt õnnestub üles korjata.

Meeleavaldajad Santiagos. Foto: Zuma Press/Scanpix

Ehkki Tšiili president Sebastián Piñera vahetas välja tervelt kaheksa ministrit, ei rahusta see rahvamasse, vahendab BBC. Miljardärist president on ise kui sümboliks sellest, millega rahvas rahul pole: Tšiili on iseenesest Lõuna-Ameerika üks rikkamaid, samas ka üks suurima ebavõrdsusega riike. Lisaks sellele pole tšiillased rahul kõrgete ravimihindade ja hariduse alarahastusega. Mitmed meeleavaldajad osutavad sellele, et poliitikud ise oma hea elu peal ei saa kuidagi mõista neid probleeme, millega nemad igapäevaselt silmitsi seisavad. Protestijaid on igas vanuses.