Lavastaja Peep MaasikFoto: erakogu
Inimesed
29. oktoober 2019, 14:40

Peep Maasik: lavastaja on kindlasti omamoodi teatridisainer

Lavastaja Peep Maasik, kelle nägemusena jõuab peagi teatrilavale etendus "Kihk" ütleb, et disain, see on mõtete, tunnete komponeerimine ühtseks tervikuks, läbi mille võiks tekkida positiivne emotsioon ja energia.

"Loomulikult tähendab disain seda kõike vastavalt vajadusele." See tähendab et lähtuvalt oma ametist vajab Peep erinevaid tundeid ja energiaid, mida laval kasutada. Seega minu maailmas on võimalik kõike disainida," selgitab ta.

Kui palju kannad ja tarbid Eesti disaini?

Ma kannan ühte minu sugulase poolt kootud mantlit, ja see on just mulle spetsiaalselt kootud. Ma käisin andsin mõõdud, saatsin pilte, vahetasime mõtteid, et ikka milline see võiks olla. Pärast nelja kuud sain ma selle kätte ja ma kannan seda rõõmuga, sest ma tean et mitte kellelgi teisel ei ole sellist. Ja kuidagi on see mantel suure, positiivse, emotsionaalse väärtusega mulle seega, ju on siis hästi disanitud. Lisaks on sellesse mantlisse peidetud kolm maasikat. Miks kolm? Seda ma ei tea aga mõte on et võiks lähtuvalt igast oma uuest lavastusest lasta juurde kududa üks maasikas, siis on vähemalt hea arvet pidada, mitmes lavastus mul hetkel käsil on.

Ägedamad disainesemed, mis sul kodus on?

Maasiku Mantel. Valge puidu lasuuriga tehtud kööktuba, üleni süsimust köögimööbel ja maast laeni aknad koos suure rõduga.

Sinu viimane disaini, arhitektuuri või kunstielamus.

Kuna ma otsisin endale veel kuuaega tagasi kodu, kuhu vahel peitu minna, siis neid emotsioone jagus otsast otsani. Seega ma arvan, et lähtuvalt koduotsingust olen ma saanud nii disaini-, arhitektuuri- kui ka kunstielamusi ja praeguseks hetkeks on seda olnud enam kui piisavalt.

Milline on hea disain?

Minu kodus on praegu väga hea disain, kuna ma tunnen enda seal mugavalt ja rahulolevalt. Kauaks see disain kestab, ei tea, loodan et kaua.

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Ma ei tea. Aga ehk võiks see tekitada suuremal või vähemal määral teatavat inimlikku rahulolu.

MIlline seos on sinu arvates teatrikunstil ja disainil?

Teater, kui selline on emotsioon, sest me müüme inimestele emotsiooni, disain on kindlasti selle osa, ehk võiks öelda et suureks ühiseks osaks võika olla emotsioon, mida inimesele jagada.

Kas lavastaja on omamoodi teatridisainer ja miks?

Kindlasti me võime mõelda, et lavastaja on omamoodi teatridisainer. Kuid siiski on lavastaja kui teejuht, kes disainib emotsioone, tekitab empaatiat, juhib inimesi ja pakub neile erinevaid tundeid. Läbi mille tekitada rahulolu.

Kes on kõige rohkem sind mõjutanud teatridisainer läbi aegade?

Eks ikka minu õpetaja Kalju Komissaarov.