ÜKS VIIEKÜMNE ÜHEST: Keskmist kasvu mustvalge kass Silver leiti 2017. aasta oktoobrist Lääne-Nigulast. Ta on juba kaks aastat Läänemaa varjupaigas oodanud, millal saabub päev, kui ta leiab endale armastava peremehe. Foto: Varjupaikade MTÜ
Eesti uudised
27. oktoober 2019, 21:23

Musta kassi kuu ajal on kodu leidnud 44 kiisut, veel 51 ootab peremeest

Varjupaikade MTÜs on traditsiooniks saanud tähistada oktoobris musta kassi kuud. Sel ajal pakuvad seitse varjupaika üle Eesti võimalust võtta endale must või mustvalge kass tavapärase 35eurose loovutustasu asemel sümboolse ühe euro eest. 

Varjupaikade MTÜ üldjuhi Triinu Priksi sõnul keskendub kampaania just mustadele kassidele, sest neil on teistest keerulisem uut kodu leida. 

„Nii süsimustad kui ka mustvalged kassid, kelle kasuka põhivärv on must, ei tõmba loomavõtjate tähelepanu sama hästi kui punased, lumivalged või kirjud kassid. Lisaks ümbritseb musti kasse veel tänapäevalgi ebausk, mis on teenimatult rikkunud nende mainet,“ ütles ta. 

Seetõttu venib mustade kasside varjupaigas ootamise aeg sageli väga pikaks. 

„Lemmikloomad võetakse koju aastateks ja seetõttu tasub välimuse kõrval tähelepanu pöörata ka nende iseloomule. Mustadest kassidest saavad inimestele armastavad sõbrad ja truud kaaslased,“ lausus Priks.

Koduootel kassid varjupaikades üle Eesti.  Foto: Väljavõte Varjupaikade MTÜ kodulehelt

Varjupaikade MTÜ kodulehel seisab: „Vaadates nõiasaadete populaarsust meie teleekraanidel, oleme sel aastal lootusrikkad, et paljud kassitahtjad soovivad enda kõrvale just veidike salapära ja maagiat. Ei ole midagi kaunimat, kui läikiv-siidine must karv ning selle sees kaks säravat smaragdrohelist või merevaigukarva kalliskivi. Mustad kassid on seda väärt, et lubada endale sellist luksust.“

Priksi sõnul on musta kassi kuu toonud varjupaikadesse hulgaliselt huvilisi. Uue kodu on tänavu sel moel leidnud esimese kolme nädalaga 44 süsimusta või mustvalget kassi. Veel 51 ootab varjupaikades uut võimalust. Kampaania kestab oktoobri lõpuni. 

Musta kassi kuud peetakse varjupaikades juba kuuendat korda. Möödunud aasta oktoobris pääses varjupaikades viibinud 108 mustast kassist kampaania käigus koju 52. 

Kõik loovutatavad kassid on vaktsineeritud, kiibistatud ning kui vanus võimaldab, siis ka steriliseeritud või kastreeritud. 

Varjupaikade eesmärk on, et loomad saaksid endale hooliva kodu kogu eluks. Seetõttu soovitakse enne loovutamist veenduda, et lemmiklooma võtmine on läbimõeldud otsus. 

2007. aastal loodud Varjupaikade MTÜ on Eesti suurim kodutute loomadega tegelev organisatsioon, kuhu kuuluvad varjupaigad Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Viljandis, Rakveres, Võrus ja Valgas. 

Oma tegutsemisaja jooksul on selle kaudu uue kodu leidnud rohkem kui 12 000 looma.