Kuldne Mask 2019 toimub 18.-30. oktoober Vilja Savisaar-Toomast koos kaasa TaimogaFoto: Viktor Burkivski
Inimesed
27. oktoober 2019, 11:05

GALERII | Kuldne Mask Eestis 2019 meelitas kohale rikkad ja ilusad (12)

Festival Kuldne Mask Eestis 2019 toimub Eestis juba viieteistkümnendat korda. Sel aastal toimub festival Tallinnas, Narvas, Sillamäel ja Kohtla-Järvel 18.-30. oktoober.

Festival Kuldne Mask Eestis on üks kõige väljapaistvamaid aasta kultuurisündmusi, huvi mille vastu ühendab eesti- ja venekeelse publiku. Festival näitab parimaid Venemaa viimaste hooaegade lavastusi, mis on olnud Venemaa teatripreemia Kuldne Mask kas nominendid või laureaadid.

Traditsiooni kohaselt esitatakse parimaid Vene teatrite viimaste aastate lavastusi. Oma põhimissiooniks peab festival Venemaa ja Eesti vahelise teatrivaldkonna ametialaste suhete ja kontaktide arendamist ja laiendamist. Selle eesmärgi saavutamiseks toimuvad festivali raames spetsialiseeritud programmid ja meistriklassid, loomingulised kohtumised, diskussioonid. Kõigil etendustel on ka eestikeelne sünkroontõlge.

Kuldne Mask 2019 toimub 18.-30. oktoober; Mihhail Kõlvart Foto: Viktor Burkivski

Festivali pidulik vastuvõtt toimus Tallinna raekojas ja Rahvusooper Estonias, kus esitati Dmitri Krõmovi lavastust "Serjoža". Eestis hinnatud lavastaja Dmitri Krõmovi uus teos on sündinud väljaspool tema Laboratooriumi, koostöös kuulsa Moskva Kunstiteatri näitlejatega ning põhineb romaani "Anna Karenina" motiividel. Peaosades Maria Smolnikova ja Antatoli Belõi.

Kuldne Mask 2019 toimub 18.-30. oktoober; Fjodor Berman (vasakul) Foto: Viktor Burkivski

Kuldne Mask Eesti 2019 avaüritusi väisasid teiste seas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, poliitikud Mart Siimann ja Vilja Savisaar-Toomast koos kaasa Taimoga, suurärimees Fjodor Berman, jpt.   

Vaata pilte!

Kuldne Mask 2019 toimub 18.-30. oktoober; Mart Siimann koos kaasaga Foto: Viktor Burkivski

Kuldne Mask Eestis 2019 järgmised etendused: 

29. ja 30. oktoobril "Au". Venemaa viimase aja vastuolulisima ja populaarseima lavastaja Konstantin Bogomolovi lavastus Tovstonogovi-nimelise Suure Draamateatri esituses. Tegu on 20. sajandi 30. aastatel tuntud poeedi ja filmistsenaristi Viktor Gusevi (filmid "Seakarjus ja lambur", "Kell kuus õhtul pärast sõda") esimese näidendiga. See on teatrimenuk stalinlike poliitiliste repressioonide aegadest, mida mängiti esmakordselt sellessamas teatris 1936. aastal ning täissaalidele enam kui 200 korda. Bogomolov käsitleb minevikupärandit aga üpris ootamatust vaatenurgast.

24, 25. ja 27. oktoobril Mossoveti-nimelise teatri lavastus "Kõik pole kassile vastlapäev" Tallinnas, Narvas ja Kohtla-Järvel. Aleksandr Ostrovski nimetas oma komöödia "stseenideks Moskva elust", pidades seda eelkõige etüüdiks, mitte näidendiks. Vaatamata autori tagasihoidlikkusele püsib see ere ja algupärane komöödia kaupmeeste koloriitsest elust oma värskust kaotamata lavadel juba peaaegu 150 aastat. Lavastus nomineeriti 2017. aasta festivalil Kuldse Maski preemiale. Peaosas Jevgeni Steblov.