President vabastas Kert Kingo ametistFoto: Tiit Tamme
Eesti uudised
25. oktoober 2019, 18:24

FOTOD | President vabastas Kert Kingo ametist ja avaldas muret Eesti e-riigi pärast (38)

President Kersti Kaljulaid vabastas reede õhtul väliskaubanduse ja IT-ministri ametist Kert Kingo. Ajakirjanike küsimustele vastates tundis riigipea muret ka Eesti e-riigi pärast. 

Kaljulaid sõnas, et soovib kindlasti kohtuda nüüd Jüri Ratasega, et arutada enne Kert Kingo järeltulija ametisse nimetamist, kuidas näeb tema näeb väliskaubandus- ja IT-ministrikoha täiterolli praeguses valitsuses. "Minu hinnangul on tegemist väga olulise positsiooniga - Eesti ettevõtted vajavad ministritasemel eestkõnelejat, kellega koos maailma vallutada. Seda vajavad nii IT- ja start-up ettevõtjad kui ka teised sektorid. See töö on oluline. Loodan, et hea kandidaat, kes on kompetentne, huvitatud sellest tööst, pädev ja kes tahab mööda maailma käia ja jutustada Eesti lugu leitakse võimalikult kiiresti," ütles president. 

Kaljulaidilt küsiti ka, mida ta arvab Kert Kingo jätkuvast valetamist ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ametnike süüdistamisest. "Eesti Vabariigi ministrid annavad ametivande riigikogu ees. Nad tõotavad, et vastutavad Eesti Vabariigi ja enda südametunnistuse ees. Nendele sõnadele peab iga minister iga päev mõtlema," vastas president. 

Presidendilt küsiti ka, millise sõnumi annab juba teine ministrivahetus poole aasta jooksul. Kaljulaid tõdes, et väliskaubanduse ja IT-ministri ametikoht pole selles valitsuses veel tööle hakanud. "Aga nagu juba ütlesin, siis ma väga loodan, et leitakse pädev inimene, kes leiab usaldusliku kontakti meie ettevõtjatega ja suudab neid rahvusvaheliselt esindada, samamoodi, kes suudab edasi viia meie e-riigi arengut," vastas president. 

Ta jätkas: "Aga sellega seoses on meil teisigi probleeme. Mitte ainult pole meil ministrit, kes suudab selle teemaga süvitsi tegeleda, aga see valdkond pole saanud ka riigieelarvest piisavalt tähelepanu. Meie e-riik vajab hooldusi ja tegelikult see pole odav. Nii et olen natukene mures sellepärast, mis saab edasi e-riigi arendusega," nentis Kaljulaid ning sõnas, et loodab sellest teemast rääkida nii peaministri kui ka järgmise väliskaubandus- ja IT-ministrikandidaadiga.